Amíg távol voltam naplómtól,

annyi eget rengető esemény azért nem volt. Megünnepeltük a kisebbségeket, szép volt, tapsoltak. Utána koccintottunk, és elmondtuk, hogy milyen kár, hogy csak ilyenkor mondunk sok-sok szépet róluk.
Komolyra fordítva: december 18 1998 óta a nemzeti kisebbségek napja Romániában. Minden évben ilyen-olyan műsorral, szemináriummal emlékezünk meg, nem volt ez másképp az idén sem. Azzal a különbséggel, hogy párhuzamosan 8 helyszínen volt rendezvényünk – önállóan, vagy helyi hatóságokkal közösen -, ami előzménytelen: Bukarest, Kolozsvár, Resicabánya, Temesvár, Suceava, Konstanca, Galac, Turnu Severin. Rendezvényeink egy része fesztivál jellegű volt, tánccal, mulatsággal, de volt komoly része is: a miniszterelnök találkozott a kisebbségi szervezetek vezetőivel. Fontos volt ez a találkozó, mert itt nyomatékosan újra elhangzott: a kisebbségi törvény nemcsak a magyaroké, és nemcsak a magyaroknak készül, hanem legalább ugyanolyan mértékben mindenki másnak. Kérték a miniszterelnököt, hogy ezt nyomatékosan támogassa a koalíción belül és azon kívül is.
Amikor 1989 előtt néha Bukarestben jártam, miközben a vonat bedöcögött az állomásra, mindig szórakoztam valamelyik nagy épület falán éktelenkedő feliraton: “Nici o masa fara peste”… 2005 mindennapjaira átdolgozva: nincs nap kisebbségi törvény körüli vita nélkül. Hogy ezt én is kövessem (blogbejegyzéseim jelentős része is erről szól), ma sem marad el a téma. A képviselőház állandó bizottságának tegnapi ülésén eldöntötték: február 15-ig meghosszabítják a kisebbségi törvénytervezetről készítendő jelentés benyújtási határidejét. Ez valahol jól is jön, hisz ráfér már egy kis fegyverszünet erre az egész cirkuszra…
Holnap az év utolsó jelentős eseményre kerül sor: pénzt oszt a Kisebbségi Tanács. A több, mint 360 milliárd régi lej elosztására a szabály szerint a Kisebbségi Tanács tesz javaslatot, amelyet a kormány határozat formájában emel jogszabályi szintre. Ezek a pénzosztó gyűlések általában nem cirkuszmentesek, hisz mindig vannak elégedetlenek, akik kevesellik a nekik jutó részt. Tekintettel arra, hogy a jövő évi keret az ideihez képest 37%-kal nagyobb, remélem, hogy ez a hatalmas növekmény csökkenteni fogja a cirkuszolók számát.
Más
Felkerült a Hivatalunk honlapjára a nyelvi Charta ratifikálásáról szóló törvénytervezet. Véleményem szerint egy nagyon erős, ugyanakkor objektív tervezet, akit érdekel, elemezgesse. Én márciusban egy keményebb formát szerettem volna (minden kisebbségi nyelv számára azonos védelmi szint), de az Európa Tanács lebőgött. Ebben a mostani formában már megegyeztünk velük, és tükrözi az adott nyelv igényét is.
Na csao

Megjegyzések lezárva.