A megosztó Új egység

Kampány végéhez közeledünk. Ilyenkor mindenki belead anyait-apait, meghívja a Magyar Országgülés elnökét, vagy akár a magyar Külügyminisztérium parlamenti államtitkárát, hogy csak a nagy neveket említsem. Ezek az emberek meg eljönnek, elmondják az egység nevében, hogy a magyarok épp melyik részét támogatják, aztán hazamennek, mi pedig kapkodjuk a fejünket. Nagyanyám mondogatta kisgyerekkoromban, ha valami általam elkövetett galibát fedezett fel – akkor még viccesnek tartottam, nem értettem a lényegét, és csak nevettem -, hogy “fiam, belefingtál a lisztbe s elfuttál”…
Valahogy így vagyok én is Németh Zsolt tegnap elhangzott szavaival.
És mielőtt valaki azt feltételezné, hogy most rugdosni fogom Németh Zsoltot, hadd mondjam el hamar, hogy nem azért rakosgatom most itt sorba a betűket, hogy a kampány hevében szidjam azt az embert, akivel a kilencvenes évek elején igen sokat sörözgettünk, beszélgettünk Bálványoson, Pesten, bárhol. És akinek személyesen is megtettem, és itt is megköszönöm a kiállását a Mikó-ügyben. De a szabad véleménnyilvánítás jogán hadd legyen szabad kommentálnom kijelentéseit.
Azt mondja ugyanis Németh Zsolt, hogy Új egységet kell megteremteni. Olyannyira nyomatékosan, hogy ma már számos néppárti száj ugyanezt tátogta a médiában vagy az oly divatossá vált közösségi portálokon, hogy még az audiovizuális média is szemlézi őket. Új egység tehát, amely értékekek alapul. Olyan Új egység (így láttam ma viszont e szófordulatot a médiában, nagy Ú-val, így adom én is tovább…), amelyre még Kövér László is megadta a definíciót, amikor azt mondta, hogy az RMDSZ kilencvenes évek eleji arca lenne a megfelelő, mert bezzeg ’96 óta kormányon lévén nem nagyot alakított. Azt persze nem mondja, hogy ennél többet aligha lehetett volna a demokrácia eszközeivel, illetve hogy enélkül viszont az égadta világon semmi sem lett volna. Arról nem is beszélve, hogy piszkosul meglepődtem, amikor ezt hallottam, ugyanis azok az emberek dícsérik hirtelen az RMDSZ kilencvenes arcát, akik akkor leköpték volna Domokos Gézát, felakasztották volna a “neptunosokat”.
No de vissza az Új egységhez. Azt mondja Németh Zsolt – meg is hatott rendesen -, hogy a környező országok tapasztalata azt mutatja, hogy a megosztottság káros a magyar közösségekre. Éppen ezért a magyar kormánynak nem érdeke és nem is támogatja a pártoskodást és a megosztottságot. No, nyomjuk meg a “pause” gombot egy pillanatra. Tiszta sor, a környező országok tapasztalata látszik, ezt szerettük volna mi is elkerülni! És persze, hogy a magyar kormány nem támogatja a megosztottságot! Ezért hozta létre a demokrácia központokat, amelyek ma mind egy szálig pártszékházakká váltak. Na jól becsaptak titeket, kedves Zsolt, ha tudtátok volna, hogy ez lesz belőle, biztos sosem támogattátok volna… Nem beszélve a felavattuk.ro, matrica, meg egyéb gyönyörűségről, amelyek pénzforrása kizárásos módszerrel elég könnyen végigvezethető.
És akkor folytassuk: olyan Új egység kell – mondja Németh Zsolt -, és olyat tud támogatni a magyar kormány, amely nem pártvonalon, hanem értékrend mellett alakul ki. Nyilván nem is akármilyen, hanem hangsúlyosan nemzeti értékrend mentén. Tiszta! Van Romániában nem egészen 1.300.000 magyar, ennek kb. a fele nem biztos, hogy Fidesz-párti, tehát mondjuk liberális gondolkodású, netán szociáldemokrata, akár anarchista, vagy esetleg nem is érdekli ez az egész. Akkor ezeket az embereket már nem is lehet támogatni, mert értékrendjük nem felel meg az Új egység elvárásainak, vagy túlozva: nem is magyarok?
Azért nem tudtam visszafogni a véleményemet, mert az RMDSZ ma is ilyen: benne helye van szürkének, tarkának, pirosfehérzöldnek. Vegyük a legbeszédesebb példákat: Eckstein-Kovács Péter mindig is más arc volt, de soha eszébe se jutott, hogy a mássága egyben más pártot is kell jelentsen. Ráadásul véleményem szerint a legszínesebb RMDSZ-es kampányfigura. Ott van Frunda, akinek az elmúlt időszakban rendkívül eltérő véleménye volt igen sok kérdésben. Vagy a gyűléseket mindig hangulatossá tevő Katona Ádám. Ő se futott el. Vagy a szociáldemokrata platform. És folytathatnám.
Nos ők is, mind-mind magyarok… Én azt szeretném, ha a mindenkori magyar kormány valóban nem pártvonal mentén, de ne is egy adott és eleve megszabott értékrend mentén támogatná a külhoni magyarságot. Hanem egyszerűen azért, mert magyarok. Akármilyenek: szürkék, tarkák, pirosfehérzöldek – magyarok. Pusztán csak magyarok. Ezért – és nem másért – nekik is kijár az anyaország Alkotmányában rögzített támogatás.

7 válasz: “A megosztó Új egység”

  1. KSz

    Attila, nem kell kétségbe esni a tulipán minden évben kihajt.

  2. VIKING999

    Hát mondjuk eléggé furcsa, hogy 650.000 ember mondjuk MSZP és SZDSZ közeli. 2004. dec. 5-e után több mint furcsa. Természetesen alig hinném ezt, de lehetséges, beismerem, hogy jobban ismerem, annak ellenére, hogy erdélyi vagyok, a magyarországi társadalmat, mint az erdélyi magyar (valójában ez egy műfogalom, egy politikai helyzet következménye) társadalmat. De ezt a társadalmat maga az itteni politikai erők, illetve vezető politikusok sem ismerik.

    Arról a sajnálatos tényről, hogy az “erdélyi magyarság” “demográfiai spirálba” került kb. már egy fél-évtizede, nem beszél egyetlen politikai szereplő sem. Nos, erről nem beszélni, két dolgot jelenthet. Ezért a politikai aktorok a hibásak, közöttük elsősorban a 16 évet hatalmon levő vagy a hatalmat támogató RMDSZ. Ebből kiindulva kellene (el)gondolkodni.

  3. ajani

    A demográfiai szakadék kétségtelenül a közösség legnagyobb problémája, sajnos nem fél évtizede. Viszont én nem látom a kapcsolatot az rmdsz hatalmon-levőségével. Rendre visszatér ez a hatalom-dolog (általában mint vád). Valaki tényleg elhiszi hogy az rmdsz maga “gyakorolta” a hatalmat az országban? Amikor lehetett és tudott, beleszólt bizonyos döntésekbe (lásd: regionális átszervezés), de az egész ország társadalmi változásait meghatározó döntéseket, legyünk komolyak, nem hozott, nem hozhatott. De mindez mellékvágány, az új egység a lényeg, ami annyira egységes álláspontja a fidesznek, hogy maga is két külön pártot támogat a mostani kampányban :-) )

  4. VIKING999

    nem szakadék, hanem spirál…így nevezik azokat a közösségeket, amelyek nem reprodúkció képesek…..nekem, kedves ajani, az a benyomásom, hogy az rmdsz-t annyira nem érdekli bármilyen szakmával való kapcsolattartás, hogy eszükbe sem jutott csak 2012-ben, hogy nagy a gond…Amit Markó Úr említett, hogy 650.000 ember, az már nem reprodúkció képes…nem kell akadémikus lenni, hogy néhány évtized és máris nem lessz nagy vita, hogy kit küldünk a parlamentben…de ha megnézik hogy az RMDSZ 4,5-5,2% között mozog, azt elsősorban demográfiai szempontból lehet megmagyarázni. Ki a felelős? Ha az RMDSZ arcai makrótörténeti kérdésekben felkészültek lettek volna (és nem voltak) a kormányban a népességfogyást ösztönző politikákat támogattak volna. Szó sincs ilyesmiről, hiszen az RMDSZ (és a többi párt is) tele van jogásszal. sic gloria munfi

  5. ajani

    Még egyszer, a téma nem a blog-bejegyzéshez tartozik. Más fórumon szívesen vitatkozom erről.

  6. VIKING999

    Ajani, szerintem szorosan kapcsolódik. Szociológiai törvényszerűség, hogy ilyen esetben elkezdődik a civakodás.

    De ami fontosabb és amit elhallgatott Mark úr: igaz hogy vannak különböző platformok, csakhogy a vezetés az a vásárhelyi trióból, kiegészülve Verestóy úrral, áll. Akkor lenne OK, és akkor sokan visszatalálnának, ha az egész szervezetet platformok vezetői vezetnék. Akkor szuper demokratikus lenne, így meg, bocsássanak meg, de nem az. A platformok már valójában nem is léteznek az Rmdsz-en belül. Ezért enyhén szólva is félremagyarázás Markó úr részéről és természetesen a magyarországi arcokra kenni azt, ami valójában az itteni szennyes.

  7. Szkeptikus

    Nem vagyok sem RMDSZ, sem MPP, sem EMNP tagja. (A sorrend időrendi.)
    Német Zsolt érvelését nem értem. (Elfelejtettem mondani, hogy hülyének sem tartom magam, de még mások sem.)
    De egy dolgot megértem és megértettem: Ott állunk, ahol a part szakad. Vagyis, ha a románoknak eddig megvolt a lehetősége, hogy rossz, nagyon rossz és elég rossz között válasszanak, ez a lehetőség (hála Kövér, Orbán, Németh és persze Markó+Markó, Kelemen és Verestóy, Frunda és stb. csapatnak) megadatott immár nekünk is. Magyarán a legkevésbé rosszat érdemes választani.