A rombolás felettébb undorító voltáról

Azt hittem 20 évvel ezelőtt, hogy a Reform Tömörülés a belső demokráciáért, a közösségi jogainkért és az elvszerű politizálásért jött létre. Azt hittem, hogy ezért volt annyira büdös neptunosnak (értsd ma: a román-magyar párbeszéd úttörőjének) lenni. Azt hittem, hogy ez az elvszerűség beivódott a polgáriak és a néppárt génjeibe is. Csakhát azóta sokminden történt, ami elijeszt attól, amit a hitemhez képest látok, tapasztalok. Először is: beleolvastam az egyik nagy “neptunos”, Tokay György beszélgetős kötetébe. Ahol a párbeszéd és a diplomácia új dimenziói, a taposós-politika és a kiabálós-politika eredményességének kontrasztja tárult elém. Mindenkinek ajánlom figyelmébe egy olyan ember vallomásait, aki fentről le és lentről fel, a politika minden bugyrát megjárta. Egy olyan emberét, aki ma oxigénpalackkal maga mellett néz rám ugyanolyan szelíden, hisz nincs semmi rejtegetnivalója… Ez adta az impulzust is, hogy a rombolás “etikáját” a két erdélyi magyar párt tarisznájába pakoljam.
Igen, valamikor azt hirdette az RMDSZ radikálisabb csoportja: tiszta belső választások kellenek, legyen megmérettetés, ne a “csúcsvezetés” döntse el, hogy ki hova kerül. És az RMDSZ nekifogott, kialakított egy belső előválasztási mechanizmust, ami ma is működik. Jelöltek kilincselnek aláírásokért a falvakban, hogy egyáltalán megmérettethető helyzetbe kerüljenek egy jelölőgyűlésen. Utána verseny van, és a legjobb nyer. A néppártban azon vajúdik a demokratikus csúcsvezetőség, hogy az elnök tolla kit melyik választókerületbe dobjon be. Furcsa is lenne azt hinni mondjuk a székelyföldi régióelnök Papp Elődről, hogy azért indul Brassó megyében a választásokon, mert odahaza nála szégyen lenne kikapni. A polgáriaknál ez a belső demokrácia még kristályosabb: ott külön grémium alakul, hogy nehogy egy kongresszus vagy bármely más alapszabályzatban foglalt, antidemokratikusan létrehozott testület esetleg az alapítók szándékával ellentétes döntést hozzon (teljesen antidemokratikusan: szavazással), hogy aztán az a néhány ember demokratikusan legyen kénytelen eltörölni azt.
Mostanában oly divatos hallani az ellenfelek szájából, hogy az RMDSZ miatt elmaradt az összefogás. Na… A minap még az is elhangzott, hogy a 2009-ben megvalósulni látszó egységet rúgta fel az RMDSZ. Nos, akkor ismételjük át: 2009-ben az RMDSZ listáján valósult meg az összefogás, ugyanezt ajánlotta az RMDSZ minden erdélyi magyar politikai szereplőnek az idén is! Nem tudom, hogy ami rendben volt 2009-ben, az mitől lett büdös 2012-ben. Menjünk tovább a gondolattal: a néppárt nem fogadta el, hogy jelöltjei az RMDSZ színeiben induljanak. Nemes és határozott elv. Ugyanakkor a néppárt elvárja a polgáriaktól, hogy nosza, induljanak ők a néppárt listáján. Tehát másnál indulni elvtelen, nálunk indulni mennyország…
Az MPP szétszedése is egy demokratikus folyamat, amelyben valaki kitalálta, hogy mivel egymás elől eszik el a kenyeret, ezért fel kell egyiket robbantani, hát rábeszélték Szász Jenőt, hogy hagyja cserben a pártját. A néppárt martalékául esett ez a párt rögtön a kongresszus másnapján, amikor minden önállóságot hirdető nyilatkozatok ellenére máris beolvadva látják a néppárti vezérek. Amúgy a terv logikus és indokolt is. A két párt külön indulása mindkettő halálát okozza az 50.000 szavazat kényszere miatt, így egyiket menteni kell. Nem volt hát kétséges, hogy melyik hajót süllyesztik el.
És itt van végül a nagy problémám a rombolással: nem az, hogy lazán lekoppintjuk az RMDSZ arculatát, nem az, hogy a 2009-es összefogást már nem tekintik megoldásnak. Nem az, hogy “szembesítő” kampánynak nevezik a lejáratást, matricázást, és mégcsak az sem, hogy egyik pártot “demokratikusan” átjátsszák a másik párt kezére. Hanem az, hogy csúfot űznek 50.000 magyar jóhiszemű ember szavazatából, amire pusztán túlélésük miatt hajtanak. Ötvenezer erdélyi magyar a hamis elvszerűség mentén válik túlélési eszközzé, szavazataik meg céllá. Ötvenezer erdélyi magyar elvehet két erdélyi magyar mandátumot. Volt olyan községünk, ahol egy szavazaton múlott polgármesteri, tanácsosi hely. Most ötvenezret próbálnak meg egy közönséges ötjegyű számmá alacsonyítani…
Én azt szeretném, hogy ezek az erdélyi magyar emberek ne váljanak eszközzé: vállalom, hogy azoknak is kezet nyújtsak és a szemébe nézzek a kampányban, akik másoknak csupán egy-egy számjegyet jelentenek…

11 válasz: “A rombolás felettébb undorító voltáról”

  1. nemszavazópolgár

    Ez az írás a sarokba szorított rmdsz nyüszítéskórusából is kirí. Tokay György…te jó isten, ennél alább nem lehet menni. Undorító. Szégyellje magát, Markó Attila. (nem vagyok emnp-fan vagy mpp-fan, de tele a hócipőm ezzel a demagóg és aljas hazudozással, ami hosszú évek óta folyik az rmdsz-ből).

  2. HUZA LAURA HELEN

    En sem vagyok parttag, de az RMDSZ sajnos az elmult 20 evben “nem sokat dolgozott”. Hogy lehet az, hogy en, magyar nemzetisegu roman allampolgarkent (es persze apuka is ugyanaz) Portugaliaban roman nemzetisegu gyereket hozok a vilgra? En megmondom Onnek: ugy, hogy az utlevelembe meg a mai napig a roman allampolgarsag nacionality-nek, azaz nemzetisegunek van forditva. Es hat teljesen normalis, hogy a portugal hivatalnok csak azt irhat be a gyerek szuletesi bizonyitvanyaba, amit az enyembolk kiolvas. Es mivel romanul meg nem tud, csak angolul, igy azt a varianst kell efogadnia. Es igy fogy a magyar nemzet….
    En nem vartam el soha az RMDSZ-tol “nagy dolgokat”, de ez minimalis lett volna. Es hat meg sosem keso.
    Ha gondolja, majd atkuldom a fiam szuletesi bizonyitvanyat…lesz mit neznie rajta.

    Tisztelettel,

    Huza Laura Helén

  3. Demetersz

    Kedves Marko ur,

    s amugy hogy szolgal kedves egeszsege?

  4. Demeter Szilárd

    Csak jelezném, hogy a fenti “demetersz” nem én volnék, általában ki szoktam írni a teljes nevemet.
    Az a Tokay-s kanyar nekem is erős, ráadásul a neptuni paktumot a román-magyar párbeszéd úttörőjének dekódolni (ezt 1993-ban még a nagy Markó sem merte)… hát, mit mondjak, olyan is lett.
    Egyébként már nagyon régóta él egy kép bennem: Markó Attila parlamenti képviselő meglátogatja a börtönben Marosán Tamás egyházjogászt, felirat: Mi a különbség az RMDSZ és a református egyház között? Az előbbi még evilágon biztosítja a mentelmi jogot.
    (Félreértések elkerülése végett: nem szeretném, ha Markó Attilát bezárnák. A Mikó-ügyben hozott ítéletet jogtalannak tartom. Ugyanakkor erkölcstelennek tartom a Mikó-ügy kampánycélú felhasználását is, ezért jutott eszembe a fenti kép.)

  5. Adminisztrátor

    Kedves Huza Laura Helen, nem az a mérvadó a magyarság tekintetében, hogy mit ír az útlevél, hanem hogy minek vallja magát a népszámláláskor. Amúgy az útlevél bejegyzéseinek korrekciója indokolt.
    Kedves Demetersz, köszönöm kérdését, nem túl jól…
    Kedves Demeter Szilárd, először is nem a neptuni paktumról, hanem a ti pártjaitokról budapesti irodákban köttetett paktumokról szól az írás. Másrészt megígérem, hogy nem megyünk ki Tamással a beszélőbe, ha netán kedved szottyanna meglátogatni a börtönben, ugyanis az jó lenne tudnod, hogy ha Tamás megy, akkor én is megyek, hisz megválasztás előtt beindult perek esetében mentelmi jog nix. Harmadrészt köszönöm a megszokott jókívánságaidat, nem kívánom viszont a hasonló “jókat”… (elkerülöm a félreértéseket, képzelőerőd mögött félreérthetetlenül a titkolt vágyat is látom)

  6. droxin

    máshol másnéven,de számtalanszor hiányoltam és most ismét szeretettel üdvözlöm Demeter Szilárdot, remélem,feltámadása mián nem bízzák rá ismét a kampányt, mert azért szánalmas volt az a 2%,ugye??de most nem neki kell elvinnie a balhét, a neptuni út igenis reál-politizálás volt,az acsarkodók ellenére és kismarkónak igaza van,minden lépésért futkostok szánalmasan pestre jóváhagyásért,pénzért!!és meggyőződésem,hogy a dönci felfele buktatása olyan gesztus volt,ami miatt együttesen sem fogjátok elérni a tavaszit! mert az a hatalmas félreértés bennetek,hogy a kis feketefejkendős nénikék,zsoltároskönyvel,a székelyek fogatosok,krumplisok, hóstátiak,partiumiak,kalotaszegiek,szórványbeliek-mind a 90%- csak a propaganda miatt szavaznak az rmdsz-re!!!ők is reálpolitikusok és azt látják,hogy ki mit tud felmutatni…

  7. Papp Előd

    Hmmm, ha már hozzám szóltál, aki, mint te nagyon is jól tudod Tatrangi származású vagyok, és félig csángó – mit is keresel te Sepsiszentgyörgyön mint jelölt?

    És ha már a kis lépésekkel a közösségnek és nagy lépésekkel a saját zsebeknek néhány emberke eljutott a DNA küszöbéig, adjuk meg az esélyt nekik, hogy védjék meg magukat, a bíróságon… (ne a prm szavazataival bújkáljanak immunitások mögé, ahogy a CNSAS-nál is tették).
    Furcsállom, hogy Te, akivel együtt írtuk a belső választási szabályzót ezt az rmdsz bohóckodást, amit belső választásoknak neveznek előveszed, amúgy is mintha az elmúlt időben Hargita megyében pl., mintha elmaradt volna
    No mindegy, a szükség nagy úr…

  8. Boertoenoer

    Én azt mondom, hogy annak a politikusnak, aki Romániában több mandátumot letöltött, alanyi jogon járna 2 év letöltendő. Akik 1990-től űzik az ipart, azoknak 5-10. Az eremdéeszesek kivételével, persze, mer azok rendesek. :)

  9. Figyelő

    Azért azt a Neptun-i akármit „a román-magyar párbeszéd úttörőjének” becézni, az már nagyon erős túlzás. Akkor az Ön felfogásában, hol kezdődik a nemzetárulás fogalma?

    Más. Emlékezzünk csak szépen vissza egy jó két évvel ezelőtti eseményre.
    Dr. Hantz Péter és Cunnold-Benkő Erika összeállította árnyékjelentés az ENSZ Genfben zajló rasszizmusellenes értekezletén, a magyarok problémáira kívánta felhívni a figyelmet, addig Ön és Asztalos Csaba főként a romániai cigányság gondjaira fókuszáló jelentést mutattak be.
    Mert ugye Önöket, főként a romániai cigányság juttatta a bársonyszékeikbe?
    A magyarság gondjai, az nem. Áhh! Gondjai a magyarságnak? Olyan nincs neki. A magyarság helyzetében – Önök szerint – minden nagyon jó, minden nagyon szép, mindennel meg lehetünk elégedve. Na, akkor most élvezzék ezt a helyzetet!!!
    Erre mondják, hogy az Isten nem ver bottal.

  10. betamás

    “Jelöltek kilincselnek aláírásokért a falvakban, hogy egyáltalán megmérettethető helyzetbe kerüljenek egy jelölőgyűlésen. Utána verseny van, és a legjobb nyer”.
    Arról már nem szól a fáma, hogy hogyan, milyen körülmények között lesz valaki küldött egy jelölőgyülésen.
    Ameddig a tanácsos és képviselőjelöltekről (meg az SZKT, MKT tagokról, valamint a Szövetségi elnökről) nem közvetlenül vagy esetleg elektorok útján (mint az USA-ban) a tagság dönt, “a leszereltük a zárat, a kulcsot eldobtuk” csupán üres szólam marad.

  11. madár

    “És az RMDSZ nekifogott, kialakított egy belső előválasztási mechanizmust, ami ma is működik. Jelöltek kilincselnek aláírásokért a falvakban, hogy egyáltalán megmérettethető helyzetbe kerüljenek egy jelölőgyűlésen. Utána verseny van, és a legjobb nyer.”

    Csak azért nem mondom, hogy ez a legordasabb hazugság, amit olvastam, mivel az RMDSZ tarsolya tele van ehez hasonló mocskos, demagóg, félrevezető baromságokkal. Az, aki ilyesmiket leír, az egyéb gazemberségekre is képes, például egy közösség több évtizedes aljas és gátlástalan félrevezetésére. Szégyellje magát, Markó Attila, ide küzdötte le magát, innen már nincs lejjeb.