Vegyes

Hosszú ideje nem jártam itt… Sok minden történt közben, igyekszem behozni a lemaradást.

Kisebbségek jogainak alkalmazásáról szóló felmérést-elemzést mutattunk be a tegnap a sajtónak. Nagy munka van mögötte, közel 1200 település pontos adatait tartalmazza. A törvényben meghatározott 20%-os etnikai küszöb 1249 település esetére érvényes, ezért a felmérés több, mint 95%-os lefedettségű. Ezeken a településeken három témában kutakodtunk: hogyan alkalmazzák a helyhatósági törvény anyanyelvhasználati előírásait, létezik-e anyanyelvű oktatás, illetve milyen a művelődési háttér. Ez a felmérés csak egy kezdeti epizódja annak a nagy álomnak, amely arról szól, hogy jöjjön létre minden olyan településnek a “lenyomata”, ahol 20% fölött vannak jelen a kisebbségek. Ez a “lenyomat” nemcsak a nyelvhasználati, oktatási és művelődési adatokat hordozná, hanem kiegészülne gazdasági, történeti, infrastrukturális vagy akár turisztikai adatokkal is. A “honlaposított” tanulmány hamarosan hozzáférhető a hivatalunk és a kutató honlapján is.

Magyarországi választásokról így utólag csak annyit, hogy az eredmény tükrében nekünk most arra kell törekednünk, hogy ténylegesen is bekövetkezzen egyfajta bővülés a kormány határon túli politikájában. Amúgy maradjunk annyiban, hogy a Fidesz hibázott, amikor a vesztésre álló csapat stratégiájával kampányolt, és néhol már a pánik is kiérződött (visszalépés, sms-hadjárat stb). Sok emberben visszatetszést szült ez a magatartás.

Macovei a mónika. Mindannyian tudjuk, hogy az RMDSZ mindjárt 17 éve alatt hogy viszonyult a kommunista emlékekhez, a totalitárius állam módszereihez, a korrupcióhoz. Ebben a kérdésben fikarcnyit sem változott az álláspont: hatékonyan tenni kell ellene. Mi az, amivel a civil szféra nagyasszonya vádol minket? Hogy akadályozzuk a korrupcióellenes harcot, hogy ellenszegülünk a törvénytelen vagyonok kivizsgálásának… Aki nem tudja, mi van e mögött a nekiveselkedett küzdelem mögött, annak érdemes lenne elmondani, hogy mit is képzel el a mónika a törvénytelen vagyonokról… Hogy valaki “titkos ügynöki” minőségben megszámolja az öltönyeimet, felértékelje a feleségem ékszereit, megszámolja a téglákat a falamban… Ilyenre volt már példa szép hazánkban, csak akkor a “törvénytelen vagyonokat vizsgáló bizottságot” épp pártállami milíciának hivták. Ha valaki abból indul ki, hogy “nem érdekel az alkotmány 44. szakaszának 8. bekezdése” (igazságügyi minisztérium képviselőjének kormányülésen tett kijelentése), akkor az tényleg a milícia módszereiben gondolkodik… Nos, ezzel nem ért egyet az RMDSZ. Lehet mártírkodni, de jogállamban kizárólag jogállami módszereket kell alkalmazni a korrupció ellenes küzdelemben….

5 válasz: “Vegyes”

  1. gabor

    “Mi az, amivel a civil szféra nagyasszonya vádol minket?”

    Simó Erzsébet, Háromszék:

    Közhely már, hogy minden ország olyan vezetőket érdemel, amilyeneket szabad választások révén hatalomra juttat. A román képviselőház, benne az RMDSZ-es honatyákkal, pontosan olyan, mint a jelenlegi román társadalom, illetve mi magunk.

    Pénztárcánk vastagsága tekintetében ugyan jelentős a különbség, s amint elnéztük a keddi szavazássorozatot arról, hogy Adrian Năstase ízléstelenül hatalmas vagyonának eredetét a házkutatás nem épp kellemes módszerét is bevetve vizsgálja a korrupcióellenes ügyészség, kiderült, képviselőink úgy gondolják, jobb, ha megmaradnak kiváltságaik, melyek a törvény fölé emelik, sérthetetlenné, vastag pénztárcájúvá teszik őket.

    A parlament tekintélye a bányászbéka hátsó fertálya alatt van, ez a szavazás még jobban ellehetetlenítette, ugyanis világosan kiderült, semmilyen cél, még Románia uniós csatlakozása érdekében sem hajlandók megbontani a fennálló rendet, mely néhány tucat oligarcha kezébe összpontosította az ország vagyonának több mint felét, szabad utat engedett a csalásnak, rablásnak, törvénytelen üzleteknek, egyszóval a korrupciónak.

    151 képviselő 124 ellenében úgy gondolta, hogy a titkos szavazás a legjobb módszer ennek az ügynek a lerendezésére, s kiderült, hogy a jelenlévő 18 RMDSZ-es képviselő közül 17 erre szavazott, egy tartózkodott, és így győzött az az álláspont, miszerint jó az, ha a képviselő a titkos szavazás anonimitása mögé bújhat. Mert feltételezésem szerint ez az eredmény nem azt jelenti, amit előző este a szövetség nyilatkozott: az RMDSZ-frakció tagjai lelkiismeretük szerint szavazhatnak, hanem azt, hogy a Năstase házkutatása ellen fognak voksolni, mégpedig úgy, hogy vállalniuk sem kell ennek ódiumát, mert a golyók, azok a fránya fekete-fehér gömböcskék nem árulkodnak.

    Hogy így volt-e vagy sem, bizonyítani nem lehet, az igazságot elbújtatták, ismét azt üzenik nekünk, semmi közünk az ő voksolásukhoz. És Kelemen Hunor majdminden román tévécsatornán elmondott erőtlen nyilatkozata, mosakodása csak megerősített e hitünkben.

    Sajnos, az RMDSZ az elmúlt években — enyhén szólva — furcsán viselkedik, a Năstase-kormány idején, mikor csak kívülről, a parlamentből támogatták a kabinetet, a legmegbízhatóbb szavazógé­pek voltak, nem volt olyan antidemokratikus jogszabály, melyre szemrebbenés nélkül ne bólintottak volna rá, s most kormányzati tényezőként, mikor a pártelnök Markó Béla ott gubbaszt Călin Popescu Tăriceanu asztalának bal sarkán, azzal próbálja — ismerjük el — valós sérelmeit megtorolni, hogy nem támogatja még a jó ügyekben sem saját kormányát.

    Tudathasadás ez vagy csak haszonelvű cselekvés?

  2. Adminisztrátor

    És mi van a személyre szóló szavazás titkosságának alapelvével? Vélt vagy valós érdekeink feljogosítanak-e bennünket, hogy a demokrácia alapértékeit felrúgjuk? Mi erősebb egy jogállamban: a népharag Nastase pénztárcája ellen, vagy a demokrácia alapelvei?

  3. István

    Ne haljon már ki ez a blog, én élveztem!!!

  4. Adminisztrátor

    nem hal ki, csak a listáról vették le a transindexes fiúk, de így járnak a lusták…

  5. spubpo1

    Array