RMDSZ-Reform III.

Első nap után a vártnál jóval kevesebben (3-4 személy) szálltak be a vitába, ám annál intenzívebben, még akkor is, ha az eddigi hozzászólásokból nem igazán hámozhatunk ki válaszokat a hogyan tovább kérdésre. Természetesen továbbra is adott a lehetőség… Az autonómia, a nemzeti kérdés eddig is az RMDSZ-program része volt. Hogy nem asztalraverősen-féltéglásan foglalkozott ezzel az RMDSZ, az politikai cselekvés kérdése. Ha újra elolvassuk az RMDSZ programját, rájövünk: a reform nem fog (nem tud) az autonómia szükségességének kérdésében más politikai programot eredményezni.
Görgessük közben tovább a gondolatokat. Az RMDSZ belső reformja, a pártforma irányába történő elmozdulás, ezek valóban a nyár divatszavaivá lettek. De akkor tényleg beszélnünk kell arról, hogy ez a reform mit is jelent valójában. Milyen párttá válhatna az RMDSZ, anélkül, hogy a belső ideológiai sokszínűséget felszámolná? Egy gyűjtőpárttá? Többideológiás néppárttá? Milyen lépések szükségesek az átalakulási folyamatban, és milyen pártszerkezet képes biztosítani egyidejűleg a sokszínűséget, de a fegyelmet is? Milyen ideológiát képvisel az EMNT? Hát az SZNT? Mit hozhat az RMDSZ-EMNT-SZNT párbeszéd? Reform és Európa Parlamenti választások: befolyásolja-e a reform az Európai Néppárttal való viszonyunkat? Hogyan lehet a román szavazókat jobban megszólítani? Vagy netán nem is kell?
Millió kérdés…

54 válasz: “RMDSZ-Reform III.”

  1. soos robert

    Lehet, hogy csak 4-en szóltak hozzá, de 400-an nézték meg a tegnapi beírásodat.

  2. Exválasztmányitag

    “Mit hozhat az RMDSZ-EMNT-SZNT párbeszéd?”-hogy visszatérhetnek az erdélyi politizálásba mindazok, akiket “nehány sértődött”-ként szokás a römödöszöben jellemezni…azok, akik az évek múlásával fére állottak-legtöbbször nem is annyira sértődötten, hanem inkább kiábrádúltan, látva/tapasztalva, hogy a ’90-es évek közepétől mind jobban előretőrt és kikönyökőlt mindent magának az a fajta erdélyi karrier -politikusi réteg, amely nem tudott a ceausescu rendszerben kellő eredménnyel törtetni.Megengedem- magyarsága IS akadályozta ebben annak idején, de inkább a pitiánersége.Ezekből lett azután elöszőr “nagymagyar” rmdsz utca-kerület-városi-stb”felelős” (ebben a sorrendben!!) A ’89-90-es első, lelkes és jóhiszemű egyszerű emberek, szervezők, értelmiségiek, mind-de-mind félreállottak a törtetők útjából.Nó, ezt a “sértődött, mellőzött” réteget nem kellene elhanyagolni.Vissza kell édesgetni őket, mert java része a jóhiszemű és jóindulatú, tenni akarók közé tartózik.Igaz, azóta már felnött egy olyan generáció, amelyiket “nem érdekli a politika” csak, ha pénzt lát magának benne- talán ezeket is “be lehetne terelni” az elöbb említetettek-(apáink-)kal együtt egy közös érdekeltségű NagyErdélyiMagyarKoalició (NERMAKÓ)sorai közé.

  3. 1vélemény

    Kedves Exválasztmányitag!
    Próbáld meg rendszerezni a gondolataidat, de inkább add fel az írást, mert nagyon gyengén megy. Egyébként látszik, hogy közöd volt a politikához, mert leütöttél 1228 billentyűt, és nem mondtál semmit. Ha valaki megértette, hogy mit mondott, kérem, javítson ki.

  4. 1vélemény

    NERMAKÓ (az gúnyos nevetés ikonja), amelyben helyet kapnak az analfabéta exválasztmányi tagok – pontosan erre lenne szükségünk most.

  5. 1vélemény

    Többideológiás néppárt – a hideg fut végig a hátamon, ha valaki ilyeneket mond. A politika egyeseknek scrabble.

  6. Árus Zsolt

    “Milyen ideológiát képvisel az EMNT? Hát az SZNT? ”

    Ugyan már, minek kell nevetséges álkérdéseket feltenni?! Ha nem vagy képes komolyan beszélni valamirõl, akkor inkább igyál meg egy sört, s nem a billentyûket nyomogasd.
    Ha nem tudnád, János bácsi (akit félre lehet vezetni ilyen badarságokkal) nem olvassa a naplódat. Aki pedig kicsit tájékozottabb, az tudja, hogy se az SZNT se az EMNT nem párt, egyáltalán nem politikai szervezet, akkor meg értelmetlenség az ideológiájukról beszélni. Miért nem kérdezed meg, hogy milyen ideológiát képvisel a parlament? Pont annyi érteleme van ennek a kérdésenek is.
    Az is jellemzõ, hogy minden RMDSZ-es beszél mostanában EMNT-rõl meg SZNT-rõl, de mindenki hallgat az MPSZ-rõl. Ezek olyan óvódás cselek, szómágia. Ha nem beszélünk róla, akkor nem is létezik, nemde?

  7. 1vélemény

    Kedves Attila!
    Azt tapasztalom, hogy valami baj van a szótáraddal. Nem tudom, hol tanultad, de föltétlenül javításra szorul. Ideológia, sokszínűség, fegyelem, a fentebb kiemeltet nem írom le még egyszer – nem gondolom, hogy ilyen felszínes és pontatlan fogalmakkal hatékonyan lehetne politizálni. Ha egy politikus leír valamit, akkor azt politika- és társadalomtudományos igénnyel tegye. A blog vagy az internetes média műfajai nem enyhítik a leírt szó súlyát. Az, hogy egy Exválasztmányitag vagy borbolyoid szintű ember is írhat itt, nem jelenti azt, hogy a politikus is kölcsönveszi a homályos szótárat.

  8. Kelemen Attila

    Zsolt, ha nem beszélünk róla, még létezhet, ez igaz. De attól, hogy beszélünk róla, még nem jelenti azt, hogy létezik is.

    Az MPSZ nagyon sovány teljesítményt nyújt, őszintén érdekelne mi az a szervezői és reálpolitikai munka, amit például Te elvégeztél az utóbbi hónapokban. Eltekíntve attól, hogy megsértődsz, felháborodsz és megbotránkozol. Nem a *felháborodással értesültünk arról* kezdetű, nulla hírértékkel rendelkező sajtóközleményekre gondolok. Az RMDSZ-nek van ideje saját reformjáról beszélni, mert nem vagytok sehol.

  9. 1vélemény

    Az MPSZ sajnos olyan csőcseléket (elnézést, de találóbban nem tudok fogalmazni) tud maga mögött, amivel eleve elzárta magát a politikai komolyság látszatától is. (A csíki falvak MPSZ-es agitátorait ismerem. Csak ezeket illetem a fenti jelzővel.) A vezetőség nagy hányadát pedig az RMDSZ-el szembeni frusztráltság választotta ki az erdélyi magyar intelligenciából.

    Borboly mint a nép fia, vagy ahogy Markó Attila fogalmaz “a vidék embere” a fenti csíki agitátorokat nem tudta megszólítani, mert azt írta a pólóján, hogy RMDSZ. Ezek az agitátorok is frusztráltak, mert a falujukban/városukban nem az ő apjuk lett annak idején RMDSZ-vezető, hanem az, aki többet járt iskolába.

    Más: Az MPSZ-el parolázó sajtó minősége katasztrofális, lásd Erdélyi Napló, Európai Idő.

  10. Mr. Anderson

    Valoszinuleg az MPSZ nem fizet a vele szimpatizalo sajtonak, elteroen az RMDSZ-tol aki berfirkaszokat gyujtott maga kore.

  11. Exválasztmányitag

    # ” 1vélemény Egyébként látszik, hogy közöd volt a politikához, mert leütöttél 1228 billentyűt, és nem mondtál semmit. Ha valaki megértette, hogy mit mondott, kérem, javítson ki.”
    Pajtikám, pontosan erről a nyegleségről van szó-EZT a stílust nem szeretik a választók…

  12. 1vélemény

    Kedves Exválasztmányitag!
    Lehet, hogy túl agresszíven fogalmaztam a dolgaidat illetően, de azért nem kellett volna szavak nélkül maradnod. Hiszem, hogy te is le tudod írni a gondolataidat, ha erőt veszel magadon. A nyegle szó ide nem talál, de az biztos, hogy jelent valamit.

  13. 1vélemény

    Kedves Markó Attila!
    Elnézést, hogy önjelölten adminisztrátorkodom, de túl sok a szabadidőm. Sajnos nem sokáig.

  14. 1vélemény

    “Zsolt, ha nem beszélünk róla, még létezhet, ez igaz. De attól, hogy beszélünk róla, még nem jelenti azt, hogy létezik is.” (Kelemen Attila)

    “Amiről nem lehet beszélni, arról hallgatni kell.” (Ludwig Wittgenstein)

  15. Kovács Szilamér

    1 Vélemény már megint hozzád kell fordulnom. Időnként az az érzésem te vagy Markó Attila.

    Tehát arról, hogy az MPSZ-nek nincs sajtója. Valószinúleg nem olvasol Háromszéket és Krónikát. Természetesen az MPSZ-nek Bukarestben még gyenge az aktivitása, mediatizációja, de azért a Cotidianul meglehetősen objektiven tárgyal róla.

    Az MPSZ-ről Szász Jenő ballépései vagy éppen a sajtó általi bemártottsága miatt nem szeretünk beszélni. Körülötte előttem még ködös a kép. A népgyűléseket mindenképpen értékelem, mert a görcsöket az emberekben fel kell szabadítani. A képviselőkben úgyszintén.

    Számomra ma az MPSZ a Gyergyószéki és Háromszéki tagokból áll. És ha ez az ág megerősődik akkor örvendeni fogok. Különösen Gazda Árpádot látnám gyakrabban a mikrofon mellett.

    Az SZNT-t azért szeretem emlegetni, mert neki van az, ami a RMDSZ-nek nincs, 1.programja és 2.bátorsága hogy felvállaja saját programját.

    Antal Árpád RMDSZ képviselő minap bejelentette, hogy autonómialátogató körútra indul Európába. Ez már egy előrelépés, hogy csipőből nem tagadjuk az autonómiát. (Elnézést, hogy Kovászna megyei példákkal jövök, de ezeket könnyebb követnem).

    Konkluzió: Sepsiszéken van emberanyag egy pártszövetséghez. Egész Erdélyre nem tudok hiteles véleményt megfogalmazni.

    Szóval hagyni kéne a “jobb” oldalt is hogy kibontakozzon, ld. helyhatósági választások.Hogy nem olyan iramban megy az MPSZ aláírásgyűjtés mint kéne, arról megint az RMDSZ tehet mert sikeresen nyélbe ütte a “Vigyázz mert kibukunk a parlamentből” projektet.

  16. 1vélemény

    Haggyátok a jobbódalt, hogy bontakojzon ki.

  17. Kovács Szilamér

    Lenyelted a protézised Véjemény?

  18. 1vélemény

    Kedves Szilamér!
    Senkinek a korával nem vicceltem.

  19. malacka

    A Cotidianul és az objektivitás… Ez vicc volt, ugye?

  20. Kovács Szilamér

    Vélemény. Ez az álnév rizikója.

    Apropó rizikószámítás. Van valaki a RMDSZ-ben aki rizikószámítással foglalkozik?

    Nagyonis értékes és politikában bevethető tudományág. Persze mellette stratégákra is szükség lenne.

    Azonban egyváltozós rendszerben erre nagy szükség nincs. Amíg az elnök diktál, addig rizikószámítással fölösleges foglalkozni.

  21. 1vélemény

    Hagyd Szilamér, majd Borboly elnök, igazgató, tag ír egy több gigás programot multivariációs relatív rizikószámításra. És minden sora az erdélyi magyarságért lesz.

  22. mpszfan

    1 vélemény, Kovács Szilamér

    Ha már rátelepedtetek a topikra, jó lenne ha valami kézzelfoghatóval is jönnétek, mert az olyan típusú javaslatokkal, hogy be kell dobni a rizikószámítást az RMDSZ-ben meg hasonlók, sokra nem megy az erdélyi magyarság.

    Szilamér
    Azt írod, hogy most van időd bőven, és ezért irogatsz oly hevesen a topikban. Ez nagyon jó dolog. Míg mások strandolnak, te a köz érdekében gürcölsz a számítógép előtt, és közügyekről elmélkedsz. Ez így még rendjén is volna, csak egy dolgot nem értek. Borbolyutálatodat miért kell megosztanod vélünk egy olyan topikban, mely nem Borbolyról szól? Van egy internetes honlapja bloggal, van egy topikja a Dispután. Nem lenne jobb, ha ott fejtenéd ki elméleteidet Borbolyról?

  23. 1vélemény

    Kedves mpszfan!

    Kérlek, írd meg a címet, ahol a Borbolyról kellene beszélni.

  24. Kovács Szilamér

    Bocs mpszfan, én ki is léptem, átadom a mikrofont, ámbátor
    az egy-kettő egy-kettő mikrofonpróbád után egyebet is szeretnék olvasni.

    Valóban, nálunk éppen egy GF upgrade fut és addig nem tudunk dolgozni.

    Én Borbolyt kb. háromszor idéztem, csakhogy ne legyen túl unalmas ez a politikai blog.

    Nos akkor én mára, quit. Jöhet a bumm, bumm, bumm.

  25. 1vélemény

    mszpfan, javasolom, tedd fel ezt a linket a borboly topikra

  26. mpszfan

    1vélemény

    A dispután (Transindexről elérhető) van egy borboly topik, ahol még nagyon sok más politikusnak is van ott topikja.

    Kovács Szilamér
    Tévedsz, ha azt hiszed, hogy személyeskedésekkel feldobod a blogot. Viszont nagyon jó lenne te és mások is minél többen kifejtenék álláspontjukat az erdélyi magyar politika (RMDSZ és mások is) megújításáról?
    Őszintén megvallva én meglehetősen tanácstalan vagyok, mert bíztam az MPSZ-ben, hogy képes lessz ezt az állóvizet megmozgatni, de Szász Jenő ténykedése, aki szemmel láthatóan a bukaresti szekuselnök, Basescu szekértolójává vált, elgondolkodtat.

  27. dq

    Láttátok Mona Musca sajtótájékoztatóját a szekus dossziéjáról? És az azt követő beszélgetést a Realitatea TVn?
    Egy konkrét javaslat: kezdődjön ezzel az RMDSZ-reform, hogy minden RMDSZ képviselő, szenátor, kormánytag, megyei és városi tanácsos, polgármester, az országos és helyi szervezeteknél tevékenykedő ember hozza nyilvánosságra a teljes dossziéját. Lehet sajtótájékoztatni és beszkennelni mindent, és felnyomni az RMDSZ weboldalára.

  28. mooncitizen

    1. Semmi sem olyan hatalmas,mint egy eszme,melynek eljött az ideje. (Vicor Hugo)
    Szerintem az eszme az, ami hiányzik ahhoz, hogy az rmdsz-ben valamilyen reformfolyamat induljon be és valósuljon meg. Révén hogy az rmdsz a romániai magyar közösség politikai szervezeteként határozza meg önmagát (és ezt a közösség nagy mértékben el is fogad(t)(j)a), ezt az eszmét-jövőképet elsősorban a közösségi közéletnek kellene megfogalmaznia.
    De nem teszi. Elsősorban azért, mert ez a közélet nem-alig létezik. Mikor-kitől-hol olvastatok utoljára valamilyen mélyreható elemzést, vitacikket, röpiratot? Melyek azok a fórumok-médiák, ahol vélemények-eszmék fogalmazódnak meg és ütköznek egymással? Mikor volt az, amikor a romániai magyar civíl társadalom képviselői megszorongattak politikust, egyházi vezetőt, közéleti személyiséget, vagy akár egymást? Hol vannak a (kritikus) médiák, egyetemi-szellemi műhelyek és civiltársadalmi-szakmai szervezetek?
    Hiányzik az rmdsz közösségi kontrollja-elszámoltatása (ez nem összetévesztendő a rivális, politikai ambiciókkal rendelkező személyek által kifejtett csesztetéssel-zsarolással, lásd a SzNT és az EMNT szomorú történetét). Ez az rmdsz elit egy része ezáltal az önhittség, az arrogancia és a mindentudás csapdájaba esett.
    Most közbe lehetne vetni: hát nem az autonómia az, melynek eljött az ideje?
    Szerintem nem. Az autonómiát a politikai elit vetette be a köztudatba, instrumentalizálta, tüzte zászlójára .. és járatta le. Hol szent tehénként kezelték, hol a politikai ellenfél-vetélytárs lejáratására használták fel.

    2. Ha a következő időszakban nem is lehet szó az rmdsz reformjáról, azért változtatni itt-ott, lehet. Íme az én listám:
    a. Legyen az rmdsz-nek egy szép, barátságos, használható web-oldala (habár a jelenlegi sok mindent elárul a szervezet jelenlegi állapotáról). És az elnöknek is (www.markobela.ro). Minden rmdsz politikus Securitate dossziéja kerüljön fel a netre, ha van ilyen.

    b. Legyen szóvivője. Példaul egy értelmes, nyelveket (románt is) beszélő, fiatal nő személyében.

    c. Szabaduljon meg a Communitastól, kerüljön mindenfajta pénz(le)(el)osztó tevékenységet. Csak azokat végezze el, amelyeket a törvény megköveteli.

    d. Karolja fel a hátrányos megkülönböztetésben részesülő személyek politikai szerepvállalását: nőket, magyarnyelvű cigányokat.
    e. Vegye tudomásul és ne hagyja válasz nélkül a mértéktartó romániai médiák, valamint a véleményformáló román személyiségek kritikáját (lásd például Radu Pavel Gheo a 22-esben megjelent “elemzését”)

    f. Elgondolkodtató, hogy a parlamenti képviselők nagy része már négy-öt parlamenti ciklust ült végig. Ezek a személyek gyakoroljanak önmegtartóztatást, ne induljanak a következő parlamenti választásokon. Adjanak esélyt és karolják fel a fiatalabb generációk képviselőit. Legyenek női képviselők is.

    g.Osszák meg belső vitáikat a közvéleménnyel. Döntéseiket magyarázzák meg. Több transzparenciát.

    h. Az autonomista-nemzeti-etnicista paradigmát váltsa fel (egészítse ki) egy modernebb, a nemzetközi közösség által inkább megértett és elfogadott koncepció: a szubszidiaritás és a regionalizmus. Ezekből is le lehet vezetni és ki lehet küzdeni a konkrét közösségi és kisebbségi jogokat!

    i. Hosszú távon, még ha összetart is, az erdélyi magyarság nem biztosíthatja politikai képviseletét a jelenlegi felállásban. A magyarság részaránya ugyanis rohamosan közeledik az 5% felé. Ezenkivül, a választási rendszer bármilyen változása előnytelen a magyarság számára. Ezért, hosszabb távon (lehet hogy már egy-két parlamenti ciklus után), gyökeres változásra lesz szükség, mert nem lesz lehetőság magyar képviseletre román szavazat nélkül. Ezért már most meg kell teremteni a lehetőségét annak, hogy ay rmdsz valami mássá alakuljon később.

    j. Mi az ami már most megtehető? Például indítson az rmdsz román képviselőjelölteket a regáti megyékben. Vagy az rmdsz statutum tegye lehetővé azt, hogy ne csak magyarok lehessenek az rmdsz tagjai (legyen elégséges például a magyar nyelvtudás). Mozduljon el egy olyan regionális párt irányába, amely majd elfogadható alternatíva lesz egyes román szavazók számára; vagy hogy (választási) szövetséget kössön más, meglévő vagy eljövendő regionális párttal (lásd a német CDU-CSU példáját).

    k. Fiúk, higyjétek el, az etnikai alapú autonomista közbeszéd a magyarság számára, itt Romániában, de Szlovákiában és Szerbiában is, zsákutca.

  29. Alex Smith

    Nyugati állampolgár erdélyi magyar és nyugati politikai tudományos és aktiv háttérrel – hogyan is látom az ottani célkitüzéseket? Az jó,hogy az RMDSZ összegyüjti maga körül az erdélyi magyarságot tömbben és szórványban.Az kétségbevonható,hogy miért csak érdekpárt és nem politikai párt amely tenni akar egy kisebbségért.A politikában jobb és baloldali irányzatok és a közöttük lévö középirányzatok döntik el a hatalom és a politikai ellenörzés szerepét a társadalomban.Mig az RMDSZ nem politikai párt sok befolyásolnivalója a román társadalomban továbbra sem lehet,mégha koalicióban is ugrál jobb,vagy balról be a hatalom korridorjaiba.A mai román társadalom kereszttüzében a szocializmus szélsöségei a nemzetszocialista és a kommunizmus különbözö megnyilvánulásai és elavultsága nyer a választásokon mégha a pártok névválasztása kérdöjelezi a politikai irányzatokat helyességét . A választópolgár politikai tudatlansága és nemzeti vaksága dönti el igy továbbra a bizalmat a politikai hatalom gyakorlásában.Ezért a kisebbség a romániai visszonyok között mindig veszitöállásban van a többséggel szemben.Megreformálni a politikát azt csak úgy lehetséges,ha a választó polgárok politikai tudatosságát megerösiti a jóléti társadalom megteremtésének reménye.Egyetlen politikai ideológia amely szabadságot hozhat a szavazó polgárnak az a kapitalista ideológia,amelyben az Állam(értsd a politikai ellenörzést) alárendelt a társadalomnak(értsd a társadalom összpolgárait),amelyben az Állam feladata védenie minden polgárának a szabadságát,emberi jogait és jogot az élethez.Mig ez a politikai tudatosság nem tiszta a szavazó polgárnak addig továbbra is a politikai aréna a becsapások,a túlkapások,a hazug igéretek és a folyamatos megkülönböztetések és egyéni átejtések porondja marad.Az RMDSZ,mint érdekszövetség az erdélyi magyarság sorskérdésének megoldásában továbbra is az üres igéretek és az eredménytelenség folyamatos kiábránditó képe. Biblikus képpel nézve ezt a valóságot,hasonlitható Dávid harcát Góliáttal, mely legyözéséhez szükséges a politikai tudatosság és azok a politikai eszközök amivel átlehet reformálni tárgyilagosságában a román társadalmat és ezen belül az erdélyi magyarság sorsát és az emberi jogoknak normái után formálni és biztositani , hasonlóan mint a társadalom minden polgárának emberi jogait függetlenül faji,nyelvi és börszinezete sajátosságaitól bárhol is létezik.Ebben kivánok Önnöknek sikereket és kitartást egy jobb világ megteremtésének reményében.Üdvözlettel !

  30. malacka

    Mooncitizen:
    1. az RMDSZ-nek most sem csak magyarok lehetnek tagjai, magyarul sem kell tudni. Tudtommal nincs ilyen jellegű megkötés semiféle RMDSZ szabályzatban (Attila, javits ki, ha tévedek).

    2. Hány nőt ismersz, aki fogja magát, hajlandó otthagyni a családját (gyerek, férj, stb.) és ingázni Bukarest és az otthona között? Én elég keveset, azokból néhányan tudtommal Bukarestben vannak RMDSZ “szinekben”. Persze nyilván nem ismerem az összes erdélyi/romániai magyar nőt (bár jó lenne :) ). Helyi szinten szerintem sokkal több nő van jelen – és ezt nem (vagy nem csak) központi ellenállással kéne magyarázni.

  31. 1vélemény

    Mooncitizen eddig a legügyesebb. Érdemes odafigyelni.

  32. Kovács Szilamér

    Monocitizen, a területi autonómia és a regionalizmus nem zárja ki egymást. Főleg ha földrajzi határai egybe esnek. Hanem meg miről beszélünk? Vráncsa, Bákó, Kovászna, Brassó Transatlanti régióról?

    Egy közigazgatásilag autonóm terület lehet nyugodtan eurorégió is. Azt, hogy milyen szintig legyen autonóm nem nekem kell eldöntenem. Toscana régió mai határai ugyan ott vannak mint a történelmi időkben. Hogy ne beszéljünk megint Dél-Tirolról.

    Nem szeretem a köldöknézős politikát, és a féltéglásat sem, hanem a fejlődő képeset, a tanulékonyat. Tehát több toleranciát az SZNT irányába barátim…

    2. Habár Kolozsvárról indult annak idején egy román régióspárt kezdemény, ma egyetlen egyet sem látok a politikai palettán, akivel ilyenügyben szövetkezni lehetne, és születésekor nem lett volna halálra ítélve.

    3. Ha az autonomista retorika nem szalonképes az RMDSZ számára, akkor hagyja meg az SZNT-nek, és valóban keressen valami mást,… az bizonyos, hogy egy kitüntetett politikai ideológiát nem tud felvállalni, mert ugyebár melyik legyen a favorit? Maradhat egy XXI századi transzilvanizmus ami a román, magyar, cigány együttélésről szól.

    4. Azt nem boncolgatja senki, hogy az Európai Néppárthoz tartozunk, milyen ideológiai alapon?

  33. HAJDO CSABA

    Vagyunk néhányan (remélem egyre többen), akik úgy gondoljuk az „egységben az erő” egypártrendszer paradigmája a múlté. Az egészséges, egyforma esélyekkel folytatott verseny termelte minőség jelenti a jövőt.
    Sajnos ez a paradigmaváltás még várat magára, de érzésem szerint nem sokáig.
    Ami pedig a topik témáját illeti: az igazi politikai verseny maga lesz a nagybetűs „REFORM” minden versenyző számára, beleértve az RMDSZ-t.

  34. Exválasztmányitag

    Úgy látom, hogy a “Mit hozhat az RMDSZ-EMNT-SZNT párbeszéd?” vitában kevesen vannak azok, akik “ismerik a népet”. Tehát, mégegyszer: “(AZT)-hogy visszatérhetnek az erdélyi politizálásba mindazok, akiket “nehány sértődött”-ként szokás a römödöszöben jellemezni…”(Exválasztmányitag 2006. augusztus 9., 15:31)

    Kedves Exválasztmányitag!
    Próbáld meg rendszerezni a gondolataidat, de inkább add fel az írást, mert nagyon gyengén megy. Egyébként látszik, hogy közöd volt a politikához, mert leütöttél 1228 billentyűt, és nem mondtál semmit. Ha valaki megértette, hogy mit mondott, kérem, javítson ki.(# 1vélemény
    2006. augusztus 9., 16:15)

    “Ez az rmdsz elit egy része ezáltal az önhittség, az arrogancia és a mindentudás csapdájaba esett.”(mooncitizen: 2006. augusztus 10., 16:54)

    Szerintem, el kellen gondolkozzon MA azon, hogy az első gondolatra adott “1vélemény” válassza és a “mooncitizen” megállapítása között vajon nincsen-e némi összefüggés?

  35. Exválasztmányitag

    Bámészkodtam az elöző hozzászólások körül “/Nagy István:/….kicsapta (az RMDSz)Tőkés Lászlót. És vele a Románia magyarság mintegy 30%-át. Ára a szervezetenek sok hálás állami hivatalnoka és iskolaalapítványi alkalmazottja van, de elfogytak az önkéntes napszámosai.”
    Tessék?-mit írtam én?-”A ‘89-90-es első, lelkes és jóhiszemű egyszerű emberek, szervezők, értelmiségiek, mind-de-mind félreállottak a törtetők útjából.Nó, ezt a “sértődött, mellőzött” réteget nem kellene elhanyagolni.Vissza kell édesgetni őket, mert java része a jóhiszemű és jóindulatú, tenni akarók közé tartózik….”
    Tehát, még egyszer meg kérdem- s, ezzel be is fejezem a hozzászólást ehhez a vitához, mert nem látom érdemesnek olimpuszi magasságokban székelő, pökhendi és mindenkinél mindent jobban tudó römödösző-akarnok -politikusokkal önzetlenségről, szerénységről, s ehhez közel álló fogalmakról vitatkozni)- hogy mégis, nem-e lenne tanácsos kissé közelbb kerűlni a “néphez” ? Netalán meghallgatni és nota bene, esetleg meg is fogadni egy-két alulról jövő amatőr politikus “analfabéta exválasztmányi tag” tanácsát, javaslatot?

  36. gabor

    sziasztok!
    “Milyen párttá válhatna az RMDSZ, anélkül, hogy a belső ideológiai sokszínűséget felszámolná? Egy gyűjtőpárttá? Többideológiás néppárttá?”
    ==============================================
    …ideologiai sokszinuseg?
    az meg mi?

    pl.az, hogy:
    mikor honnan nezik(fujja a szel),
    egyet mond es mast cselekszik,
    esetleg titkos megegyezest kot a sokszinu ideologiaival ellentetesen (neptunistakra gondolok), vagy olyan nincs is mert a “sok”-ban benne van ez ellenkezoje is?
    vallom, hogy ami kék az nem lehet piros (ha becsukod a szemed akkor sem!) es a piros meg nem lila, mert azert vannak a szinek megnevezve, hogy azt meg lehessen kulomboztetni.

    …szinvaltogatos gumigerinc. aha, az jo , de kinek?

    mit kellene felszamolni? (“anélkül, hogy a belső ideológiai sokszínűséget felszámolná”-csak , hogy ne feledd szavadat)
    -ki? az rmds? kerek peldakat!

    cafolj meg ha hibaznek abban, hogy az rmds az egy …. szocialista eszmeket tamogatoo erdekszfera.

    az, akarhonnan nezzuk is, legenyhebb kifejezessel is BLAMA-s, hogy azok a sokat “emlegetett” tanacsok mar! tobbet tettek annak erdekeben
    mint azok az “adotsaggal-szuletett” politikusok, kik nem szegyelik masoknak “keresztbe tenni”. gyalazat!

    UI. mi az, hogy többideológiás néppárt?

  37. M.Zoli

    Sajnos igaza van annak, aki a MPSz kihagyását felrótta.
    Az SzNT, EMNT egyébként is nem a pártpolitika porondján dolgozik, tehát kérdés, hogy miként akar a pártosodni kívánó (értsd: hierarchizált, pártfegyelmet bevezető rmdsz) szervezet egy polgári mozgalomszerű nemzeti tanáccsal egyezkedni.
    Az rmdsz-nek az mpsz-el kell megegyezni, ha komolyan akarja venni a reformot és az egységben az erő szlogent.

  38. M.Zoli

    Még egy: kik készülnek Strassbourgba? E kérdés megválaszolása előfeltétele bármiféle reformnak, mert -gondolom én- nem mindegy, hogy milyen és hány hely szabadul fel.

  39. 1vélemény

    Kedves Attila!

    Úgy látszik, lecsendesedett a hozzászólások ritmusa.
    Gondolom, hogy az általad “millió kérdésként” említett problámából is felvetődött itt egy pár.
    Kérlek, válaszolj azokra a kérdésekre, amelyeket lényegesnek látsz.
    A “többideológiás néppárt” mibenléte föltétlenül érdekel.

  40. Kovács Szilamér

    M.Zoli! Helyes a kérdés várom én is a választ.

    Frunda Györgynek voltak az utóbbi időben jó akciói, de talán túl ritkán. Hogy mennyire jók, azt részben abból lehet lemérni, hogy mennyire ideges a román sajtó.

    Amennyiben csak egy embert delegálhatunk az állam pénzén…

    Strassbourgba Frunda mellé kellene még egy tanácsadó, egy olyan fickó kellene, aki tisztában van egy kissé Erdély középkori, újkori történelmével, tudja definiálni a székely fogalmát, térben és időben tud tájékozódni. Tudja, hogy mifán terem a “székely jog” és ezt el meri mondani Frundának is.

    És abban az esetben, ha Frunda szekusként lebukik áttudja venni az európai kapcsolatait. Persze ezt most sűrgösen.

    A bukaresti, kóóólozsvári RMDSZ-hajtások már megszokták a manelét, a 85-ös trolibuszt, őket ha kiveszed az inkubátorból, Strassbourgban fejjel mennek minden üvegajtónak. Székelyföldről kellene valaki…

  41. mooncitizen

    Szilamér:
    “Strassbourgba Frunda mellé kellene még egy tanácsadó, egy olyan fickó kellene …”
    vagy leányzó, hiába, ez a vesszőparipám (Frunda is jobban örülne neki)
    “aki tisztában van egy kissé Erdély középkori, újkori történelmével, ”
    talán jelenével is
    “tudja definiálni a székely fogalmát, …”
    ilyen embert tényleg nehéz lesz találni
    “térben és időben tud tájékozódni. Tudja, hogy mifán terem a “székely jog” ”
    valamint az európai jog
    “és ezt el meri mondani Frundának is.”
    bátor ember
    “A bukaresti, kóóólozsvári RMDSZ-hajtások már megszokták a manelét, ”
    Lagzi Lajcsin szocializálódott egyén kell nekünk
    “a 85-ös trolibuszt, őket ha kiveszed az inkubátorból, Strassbourgban fejjel mennek minden üvegajtónak. ”
    nem úgy a szemellenzős székely fickó
    “Székelyföldről kellene valaki… ”

    Ez a széki-fiuszéki SZNT-tag robotképe.

  42. Kovács Szilamér

    Mooncitizen:

    Biztosan nem voltam egyértelmű, a kötelező extrákról szerettem volna írni, az európai jog, angol, francia nyelvtudás alapértelmezésből benne kell legyen a szelekciós pakliban. És valóban akár hölgy is lehet a kandidátus. Egy szingli, mert az képviseli leginkább a székely családmodellt:). Persze, nyugtatsz meg a politika nem a családról szól.

    p.s. A “szemellenzős székely fickó”, meg “a féltéglás melldöngetés” bizsukat valószínűleg a RMDSZ kampányfönöke találhatta ki, és a fiatal titánok úgylátom értelmezés nélkül felvették szótárukba.

    Egy a baj barátim, mivel mindenki használja, egyre inkább kopik az ilyen szóvirágok illata.

  43. Sándor Szilárd

    Kedves Márkó Attila,

    A felvetett kérdéseivel kapcsolatosan sok érdekes választ, elmélkedést, olvastam mooncitizen, 1vélemény, Kovács Szilamér , Exválasztmányitag, Hajdo Csaba, Alex Smith , malacka, no meg persze a 400 olvasót számon tartó soos robert , (lehet hogy még kihagytam valakiket ,de ez nem szándékos ) számitógép leütő “ujbegyeitől” :-) . Az volt az érzésem hogy a hosszálók közül vannak többen akik nem laknak idehaza…

    Legutóbbi hozzászólásomban nemcsak én, de még emlékszem előttem más valaki is felvetette azt a kérdést, hogy miért nincsenek a hozzászólások megválaszolva, vagy lereagálva. Nem bizos hogy e kérdésre is válaszolni kellene, viszont kár lenne a névtelenség mellett a személytelenséget is e blog jelzőjének használni. Lehet hogy e véleményre sem kell reagálni, de akkor meg jó lenne azon is gondolkozni hogy mire való is a “Blog” és ez miként épül be a világhálós jelenünkbe , milyen eszköz, mert célnak szerintem semmiképp sem lehet cél önmagában (márpedig a lereagálások hiánya erre (is) enged(het) következetni.

    … a kérdéskre reagálva: mit jelent a mában az hogy (politikai) “reform” ? … azt értem, hogy magyarul újraformálást jelent, de azonfelül még sok mindenre kiváncsi lennék, beletartozik idea reform értelmézésében az MPSZ-nek mint erdélyi magyar politikai partnernek az elismerése és a vele való párbeszéd is, és főleg az együttműködés ( ha úgy tetszik koalició ) és segitése, ha jól értettem az eddigi blog-olvasányaimban a reform értelmezésében, vagy inkább az RMDSZ olyan belső reformot hoz létre hogy eleve kizárja egy más hazai magyar érdekképviselet létezésének a létjogosultságát, igy például az MPSZ-t is, és vissza-édesgeti (ha van erre eszköze és képes erre ) a kiábrándultakat, az elmenőket, ezen összefüggésben pedig hogyan értelmezhető a román választók megszólitása … ezért is kérdem még mindig hogy mi az a kvórum …

    Tiszt-L-et-L, az L-irásokat is +értve

    :-)

    Szilárd

  44. gabor

    ez a blog is csak azert van, hogy ….jolhangozzon ” van blogom”
    az egesz bucuresti bandat kivagnam, budos kommunistak, fuj !
    …csak ne beszelnenek a nevunkben… es a penzeket ne szivnak fel a rodhattak!!
    http://erdely.ma/jegyzet.php?id=19019

  45. 1vélemény

    Kedves Gábor!

    Indulataidat megértem. Bizonyára fiatal vagy.
    Ma mindenkinek lehet blogja. És az hogy valakinek van blogja nem föltétlenül hangzik jól.

    Az általad ajánlott cikkről:

    1. Az Erdélyi Napló egy szakmailag gyenge lap. Majdnem annyira, mint az Európai Idő. Középszerű újságírók stb.-k állítják elő. Ha a Communitas döntéshozói nem szimpatizálják, nem értem, miért kellene hogy támogassák, Ez ennyire egyszerű. Viszont van egy kérdés: miért nem támogatja a FIDESZ?

    2. Egyetértek abban a cikk írójával, hogy nekünk nem tetszik Gyurcsány. Sőt minden erdélyi magyarnak kötelessége utálni Gyurcsányt. Nem csak a tettei, hanem egész személyisége miatt.

    3. A határon túli magyarság ügyét mind a magyar jobb-, mind a baloldal kihasználja, de tényleges segítséget egyik sem nyújt/nyújtott. Az alapítványokon átjuttatott pénzek az erdélyiektől kapott magyar nyelvű munkaerő (lásd adók), szakképzett munkaerő-elvonás értékének apró hányada. Ezért azt ajánlom, hogy zárjuk le az érzelgős összmagyar mítoszt, de mindenképpen vizsgáljuk felül.

  46. Kovács Szilamér

    Ami nem piacképes elbukik. Az Erdélyi Napló, Hiradókról nem tudok nyilatkozni mert nem olvasom. Vajon miért is nem kerültek a kezembe?

    Viszont van egy új kedves felfedezettem, kicsit piros-fehér-zöld, de első számú hivatkozási pont, ha egy román kolléga megkérdezi, hogy mi az, hogy székely vagy csángó (számukra készült az oldal). A Székely Zsolt 16 oldalas tanulmányát pdf-ben le lehet tölteni.

    Tehát: wwwautodeterminarecom

  47. Kovács Szilamér

    http://www.autodeterminare.com

  48. Kovács Szilamér

    Gábor!

    Örvendj, hogy van egy hely ahol nyilvánosan is elmondhatod, hogy mi az ami nem müködik az UDMR-ben.

    Kocsmában mindenki szidja, ezt tudjuk. De itt az ideje, hogy megfogalmazza valaki koherens mondatokban is.

    Ma már a blog is a propaganda eszköze, de itt legalább esélyed van visszaszólni. Az irott sajtóval nem lehet vitázni.

  49. gabor

    “Communitas döntéshozói nem szimpatizálják”
    …na itt rejlik a …kutya elasva!
    az, hogy Te/Ön (velemeny), itelkezel a masok szakmaisagarol, hozzaerteserol, az rendben van , legalabbis elfogadhatoo, ( bar en a sajat szakmamon kivul esetleg a szakacsot mernem “ertekelni”)
    de az , hogy a comunitas( mar a neve is!) nincs felhatalmazva erre a szerepkorre, nem tiszte sem neki sem az rmds -nek eldonteni ki mirol vagy mirol ne irjon, es foleg hogyan fogalmazzon.
    … csak az nem latja/erti, hogy mi folyik ott a penz elosztasnal , aki nem akarja latni!
    ha gondolod “futtathatunk egy-ket kort” szakmai osszehasonlitassert a “palyazat” nyertesei es az altalad oly melyrebecsultekkel…

  50. M.Zoli

    Mooncitizen:
    ,, Az autonómiát a politikai elit vetette be a köztudatba, instrumentalizálta, tüzte zászlójára .. és járatta le. ”

    Ez lehet, hogy így van, de ne felejtsük el, hogy ezt az autonómiát a politikum az emberek szabadságvágyára való gyógyírként és valójában kompromisszumként agyalta ki. Ennél kevesebbel beérni? Szerintem nem szabad.

  51. Biker jacket leather

    Wonderful and informative web site.I used information from that site its great.
    My Catalogue site of Biker jacket leather
    http://solisearch.net/bloghoster/?u=siniy

  52. Alex

    Pretty nice site, wants to see much more on it! :)
    Respect you!
    My site:
    http://www.volny.cz/siniy6/how-to-spot-a-fake-designer-handbag/index.html

  53. Preved

    Thank you!
    http://symy.jp/?Ct_220745

  54. Chuni

    Nice site!
    http://32url.com/?iSlf