Kétnyelvű feliratok

Az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala vezetőjeként szeretnék hivatalosan állást foglalni a Babes-Bolyai egyetemen kitett/levett kétnyelvű feliratok kérdésében. Ezért szeretném megkérni azokat, akik bővebb információkkal rendelkeznek, hogy segítsenek a lehető legteljesebb képet kapni az ott történtekről. Az alábbi információkra lenne szükségem:
- a szenátus belső határozatára, amely a többnyelvűséget szavatolja,
- az egyetem által külföldön terjesztett szórólapokra,
- pontosan hány és milyen szövegű táblákat készíttetett a BKB,
- mivel érvel az egyetem ill. annak szóvivője,
- bármilyen más információra, amely segíthet egy megalapozott állásfoglalás kidolgozásában.
Az információkat kérném az attila.marko@dri.gov.ro, illetve a csilla.lorincz@dri.gov.ro címekre eljuttatni.
Mindenkinek előre is köszönöm a segítségét!

38 válasz: “Kétnyelvű feliratok”

  1. sanyi

    Azert ezt nem igy es itt kene. Ott vannak az akcio szervezoi, tessek mar megkeresni oket. Ez sznobizmus.

  2. Adminisztrátor

    Megtettem.
    Nem sznobizmus, tájékozódom.
    Ha így gondolják mások is, isten bizony törlöm a bejegyzést……

  3. tihi

    Nem gondoljuk így, de legyen már valami. Álljanak már ki Hantz mellet. Álljon már ki az RMDSZ is. Itt az ideje!

  4. Fodor

    Hivatalos fellepest is kerunk,nem csak blog szinten, tessek hivatalos uton is infot kerni, leveleket,felszolitasokat kuldeni azUBB-nek,ott vannak a nagy posztok, diszkriminacioellenes tanacs,etnikumkozi kapcsolatok, jo zsiros allasok, most kell megmutatni, hogy erdemesek a posztukra. Punktum

  5. Spectator

    Csakugyan furcsa információszerzési mód egy vezető részéről. Pontosabban teljesen elhibázott és szakszerűtlen. Azt hittem, hogy már nem tud meglepni egy rmdszes lépés sem, de mégis. (Valaki hamis adatokat küld stb.)

    Javasolom, hogy vedd le a bejegyzést. Ha azt írtad volna, hogy magánemberként érdekel a dolog, akkor rendben lenne. De egy adófizetők pénzén fenntartott intézmény nem vehet igénybe ilyen forrásokat “egy megalapozott állásfoglalás kidolgozásában”.

    Hantzzal nincs semmilyen kapcsolatban az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala (vezetője)? Ő valószínű megadhatná a kért információkat. Komolyan.

    Azért nem kell addig várni, hogy kiüssék valaki(k)nek a szemét.

    Egy kis logika:
    “Az információkat kérném az attila.marko@dri.gov.ro, illetve a csilla.lorincz@dri.gov.ro címekre eljuttatni.” Az “illetve” használata akkor indokolt, ha előtte használtuk pl. az “és”-t. Itt nem érhető, hogy az “illetve” “és”-t (konjunkció) vagy “vagy”-ot (diszjunkció) jelöl. Még sok ilyen homályos csúsztatás van az írásaidban. Nem fizetnek azért, hogy javítgassam a szövegeidet, ezért többet nem teszem, de oda kell figyelned.

  6. dorka

    Ez nem sznob, ez nevetséges! Egy ilyen ügy ne tartozna az Etnikumközi hivatal vezetőjének az érdeklődési körébe hivatali szinten?

    Sunyítás-szaga van!

  7. Ági

    “Megtettem.” – ezt írta Attila. Tehát illetékeseket is megkeresett. Mi a baj azzal, ha valaki a blogjában kér extra információkat? És esetleg kíváncsi a mi véleményünkre is?

  8. Hajdo Csaba

    A Hantz Peter tel. szamat e-mailon kuldom.

  9. Adminisztrátor

    Köszönöm mindazoknak, akik sunyítást, sznobizmust, nevetséges dolgokat meg egyéb hasonlót vélnek felfedezni a beírásom mögött. Ezennel közlöm: mialatt néhányan azon fáradoztak, hogy a fent említett jelzőkkel illessék bejegyzésemet, az adófizetők pénzén élő szerény személyem természetesen már megkapta a lényeges információkat a legilletékesebbektől – Hantz Pétertől és Kovács Leheltől. természetesen megkerestem őket, és megkeresek másokat is – személyes és hivatali kötelességből egyaránt. Ugyanakkor a blog útján szerettem volna valami mást is megtudni, bárkitől, aki a képet ki tudja teljesíteni. Ítélkezni azonban könnyű…
    Köszönöm Ági a hozzászólásod, és köszönöm mindazoknak, akiktől levelet kaptam. Holnap reggel meg törlöm a beírást, hogy ne zavarjon senkit a “sunyításom”, addig viszont marad a lehetőség mindazoknak, akik még segíteni akarnak…

  10. zsenge

    Kedves Attila! Szeretnélek megkérni, hogy SEMMIKÉPPEN se töröld ezt a bejegyzést. Azok, akik erre biztattak, fel sem tudják fogni, hogy mekkora értéket jelent – számukra is – a netes nyilvánosság. Egyre elterjedtebb nézet, hogy a különböző piaci és egyéb érdekek által befolyásolt hivatásos sajtónál sokkal hitelesebb információkat lehet szerezni az időnként talán szakszerűtlenül szerkeszettet, de az eseményekhez közelebb levő, civil blogszférából.
    Ugyanez igaz a történetekben érdekelt hivatalokra is, úgyhogy nemhogy rossz, hanem kifejezetten üdvözlendő, hogy valaki ezt az eszközt is felhasználja információszerzésre pl. arról, hogy valójában mi történt. Fogjuk már fel, hogy sz…t sem ér, ha valaki különböző szervezetek hivatalos úton eljuttatott nyilatkozataiból tájékozódik. Tanuljuk már meg, hogy nem vagyunk a hivatalos szócsövekre utalva a tájékozódásban, hanem ha elég rugalmasak vagyunk, képesek vagyunk gyorsabban hitelesebb infóhoz jutni.

  11. Fodor

    Hantz,
    és nem Hancz.
    Ha sokunknak az tűnt fel, hogy az alapvető infókat is a blogban kéred(a szenátus belső határozatára, amely a többnyelvűséget szavatolja) akkor arra gondol az ember, hogy ez nem a titkárnőd, vagy hivatali embereid feladata lenne?
    Más lett volna ha annyit írsz, hogy kéne bármilyen infó,… az magától érthetődik, hogy a az általad kért infók itt a blogban, már reggel régóta ott vannak az íróasztalodon.
    Normális esetben.

  12. sl

    Nincs azzal semmi gond ha net mint eszkoz megjelenik. A gond akkor lesz ha holnap nem fogom olvasni a kozponti roman mediaban hogy az a “Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala” elen a gaz nacionalista Markoval velemenyt nyilvanitott a dologrol. Szoval hajra !

    PS.
    1. Es kerlek ne torold a bejegyzest hogy legyen mit szamonkerni rajtad.
    2. Azert masok is kivancsiak lennenek a kert informaciokra, pl. az a bizonyos szenatusi hatarozat, ugyhogy jo lenne feltenni valahova
    3. Tenyleg ha mar itt tartunk: nem sokat, talaltam errol a “Hivatal” -rol a neten. Talan egy honlap ? Jo lenne tudni, 2001 az “Hivatal” fontosabb eredmenyeit [es itt most nem a jutalomkirandulasokra gondok, bar az is fontos ...]

  13. sl

    Baszki. Megvan a honlap : http://www.dri.gov.ro.

    Most hogy mondjam el hogy megdobbentem egy kisse. Jobban mondva leszakad a pofam. A romaniai “Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala” elen Marko Attilaval. Jo kis honlap csak azt nem tudom eldonteni hogy ki itt a celkonzoseg : a tulcseai halasz “illetve” a walesi bardok ?

    Most en vagyok a hulye vagy ez a honlap tenyleg csak ROMANUL es ANGOLUL tud ?

    Szegeny Hantz tenyleg egyedul van ebbe a szelmalom harcba…

  14. Emoke

    Amikor valaki tenni szeretne egy ugyben valamit jo lenne nem a helyesirasan kekeckedni. Amig allandoan egymast nyuzzuk, kritizaljuk es idegesitjuk meg olyankor is amikor az illetot joszandek es tenni akaras vezerli, akkor mi a fraszert sikoltozunk az osszetartasert.

    Marko ur, orulunk, hogy tenni szeretne az ugyben. Semmikeppen se torulje a beirast, a Spectator fele unatkozo nyugdijas tanarbacsik miatt nem eri meg idegelnie magat.

  15. Ronka

    Igazad van sl, szep oldal (www.dri.gov.ro), csupa piros, sarga, kek…
    Egy kis idezet az EKH feladatarol (persze romanul):

    `Misiunea noastra este aceea de a promova diversitatea etnica din Romania prin consolidarea si largirea cadrului de protectie oferit societatii noastre multiculturale. In acest scop, initiem si dezvoltam programe menite sa îmbunatateasca sistemul de protectie a minoritatilor nationale, elaboram strategii pentru combaterea rasismului si xenofobiei si sprijinim organizatiile active în acest domeniu. Nu în ultimul rand, activitatea noastra contribuie la procesul de întarire legislativa si institutionala pentru protectia minoritatilor nationale din Romania, în contextul aderarii tarii noastre la Uniunea Europeana…`

    1. a `protectia (protectie)` szo haromszor is elofordul… Hantz bacsit ki vedi,vedte vagy fogja vedeni?
    2. az utolso mondat a legjobb…

    Minden jot

  16. Spectator

    Jó, hogy utánanéztetek.
    Látszik, hogy egy látszat-, show-, nechezol-, erzatz-intézményről van szó, ahol papírokat tologatnak innen-oda fontos emberek.

  17. Ági

    Ez a bejegyzés pont arról szól, hogy egy ember ebből az intézményből valami mást akar csinálni, mint a többiek, minél több forrásból szeretne informálódni egy olyan kérdésben, ami mindenikünket érint. Kíváncsi a véleményünkre. Fele a megjegyzéseknek arról szól, hogy ez milyen rossz dolog, és ennek itt nincs helye, másik fele meg arról, hogy szidjuk az intézményt, a honlapját. Mi lenne, ha segítenénk ilyenkor, ha tudunk? Nem alapból negatívan, hanem pozítívan állnánk hozzá egy ilyen kérdéshez?

  18. sl

    Kedves Agi,

    Igazad van. Tenyleg. Koszonom hogy kinyitottad a szemem. Nincs ido a vitara, surgosen cselekedni kell, igy hat hagyjuk Marko urat dolgozni es bizzunk benne hogy sikerul mas tablait kirakni ha mar a sajat haza tajan nem sikerult.

    Azert meg mellekesen : a kulugyminiszterium honlapja 4 negynyelvu …

  19. sl

    Es meg valami Agi : en nehany eve, egy szep oszi napon, “alapbol pozitivan” alltam a jelenlegi romaniai magyar politikai elithez, es mivel kovetkezetes vagyok az eredmenye egy voks lett a tulipanra.

  20. Nagy István

    - a szenátus belső határozatára, amely a többnyelvűséget szavatolja,
    A történtek előtt, már régen hivatalosan kellett volna kérni a kibocsátótól.

    - az egyetem által külföldön terjesztett szórólapokra,
    A Brüsszeli kiruccanás ismeretében már a hivatalba kellene legyenek..

    - pontosan hány és milyen szövegű táblákat készíttetett a BKB,
    A számszerűség miért fontos? Hányat tettek tönkre a leszerelők? Eleget készített-e a BKB? stb.

    - mivel érvel az egyetem ill. annak szóvivője,
    Ennek mi a jelentősége? Lehetnek elfogadható érveik a Petőfi-Schiller logika mezőjében?

    - bármilyen más információra, amely segíthet egy megalapozott állásfoglalás kidolgozásában.

    Nos tessék. Íme, mit ír a téme kapcsán valaki a hálón:

    Egy nagyon régi – de ma aktuálisabb, mint valaha – újságcikk van a kezemben, minden kommentár nélkül abból idéznék!

    …a román nacionalista újságírás és reprezentánsai mennyivel következetesebbek voltak, mint a “türelmes” megoldásokat kereső “felkészületlen” magyar sajtó és képviselői – a román hatalomváltozás idején. “Micsoda szent ügyük volt a románoknak a magyar világban nemzetiségi ujságot írni” – jelzi (a szerző), és az alábbi illusztrációval szolgál.
    “Valer Braniste, a lugosi Dreptatea szerkesztője, tanár, sajtókihágás miatt áll a bíróság előtt. Mikor az ügyész elé vezették, és feltették az első kérdést hozzá, így válaszolt:
    - Nu stiu ungureste! (Nem tudok magyarul.)
    Az ügyész mosolygott. Baráti viszonyban állott Branistével.
    - Ne bolondozz, Valér!
    - -Nu stiu ungureste-
    - Mondom, ne bolondozz. Bántotta a csökönyösség, amelyet nemzeti szempontból is sérelmesnek érzett.
    - Tolmácsot hozattak, a tárgyalás folytatódott.
    - Elnök: Mi a neve?
    - Tolmács: Chum te chiama?
    - Vádlott: Valeriu Braniste.
    - Elnök: Hol született:
    - Tolmács: Unde ai nascut?
    - Vádlott: La Nagysink.
    - Elnök: Milyen iskolát végzett?
    - Tolmács: Ce scoala ai facut?
    - Vádlott: Universitatea din Budapesta.
    - Tolmács: Egyetemet végzett Budapesten.
    - Elnök: Mi a foglalkozása?
    - Tolmács: Ce meserie ai?
    - Vádlott: Sunt profesor de limba si literatura maghiara.
    - Vagyis: a magyar nyelv és irodalom tanára vagyok. De azért egy szót sem válaszolt magyarul. Kihívóan ragaszkodott a törvény adta jogához, hogy anyanyelvén szólhasson.
    Ebből a félelmetes megrögzöttségből meríthetett volna 1918-ban, az uralomváltás idején a transzilván magyar sajtó, megtalálhatta volna benne erkölcsi és eszmei mintaképét a nemzeti ellenállás gyakorlatában.
    Nem ezt tette. Messzemenően türelmes volt, ködös öntudatlanságban ítélte meg a román kérdést. Polgári, liberális észjárásukkal meg sem tudták közelíteni a balkáni, kihívó, erőszakos gátlástalanságot. Mintegy főbe kólintva állottak egy más világ sodrásában” – jegyzi meg.
    S most?
    A vészterhes események mintha ma sem cáfolnának rá erre.
    Tisztelettel:
    X. Y.

  21. kolozsvari

    Nekem is leszakadt a pofam amikor meglattam ezelott par hettel, hogy az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalanak nincs csupan angol meg roman valtozata.
    A honlap foruman akartam uj topikot nyitni errol. A forumhoz be kellett jelentkezni, mindegy, feliratkoztam, megirtam a szoveget es …. semmi.
    Maig nem jelent meg a szovegem a forumon, nemhogy egy halvany utalas arra, hogy foglalkoznak vele.
    Raadasul csudaszep magyar nevu egyenek dolgoznak ott.

  22. Spectator

    És még valami: hogyan lehetségesek vásárhelyiek?

  23. Herédi Zsolt

    Egy állásfoglalás? Ennyiben kimerül a hivatal és vezetőjének a hatásköre? Ez SIRALMAS!!!
    A hivatal honlapján találhatók -habár eléggé egyértelműek- értelmében szerintem ennél jóval többet is tehetne. Csak egy apróság: a BKB tábláit és ezek felszerelését akár állhatná a hivatal és akkor ez talán gördülékenyebben menne. Ugyanis van pl. van egy ilyen kijelentés: “cultiva valorile comune, combaterea discriminarii si a prejudecatilor prin promovarea diversitatii culturale, lingvisitice, confesionale prin activitati pe baza de proiecte” -nos ez is lehetne egy “proiect”. De nyilván ennél jóval többet is tehetnének ami a magyar nyelvű oktatást is illeti. Mintha egy szunnyadó, rutinmunkákat végző kirakathivatalról lenne szó: egy-két ingatlan visszaszolgáltatást leszámítva még nem hallottam róla-tőle semmilyen intézkedést, problémamegoldást, de még csak állásfoglalást az utóbbi időben: sem a magyar egyetem ügyében, sem a történelem, illetve a földrajz román oktatását, a csángók ( magyar oktatása, misézése, stb. ) kapcsán, stb. A magas fizetések elvesztése lenne a nagy kockázat vagy csak a PR-al van a baj? Esetleg mindkettő?
    Mindenek előtt jó lenne tiszázni ilyenkor az illető hivatalnokokkal – jelen esetben a BBTE vezetőinek a figyelmét felhívni sajtótájékoztatón és hivatalos úton is arra, hogy az etnikai konfliktust (amellyel ilyenkor ijesztgetni szoktak a román sajtóban tetteik legitimálása érdekében) ők gerjesztik és nem a BKB. Az újonnan készülő (?) HarKov-szerű jelentéseknek is az elejét lehetne venni, ha előállna ilyenkor a hivatal és megfelelő érvrendszerrel és nemzetközi -úgy negatív mint pozitív- példákkal bizonyítanák, hogy az etnikai feszültséget nem a jogaikért küzdők, hanem az azt meggátló többségiek okozzák.

  24. Herédi Zsolt

    Bocs, azt akartam írni, hogy a honlapon találhatók NEM eléggé egyértelműek egy ilyen esetben a hatáskört illetően. Ennek a ford1tottja jelent meg.

  25. Fodor

    itt arról van szó kedves Ági, hogy ezeket a dokumentumokat: Szenátusi határozat, röplapok,már rég be kellett volna szerezze tisztelt Markó bácsi.
    De minek? Annyira szánalmas ez az egész hogy szinte hihetetlen. Csak sajnos ez van. Mindenki keresi a jó zsiros posztot. Ha jól tudom épp Stassbourgba készül Markó bácsi, jó meleg posztocskára.
    Még valami. Markó bácsi jogász asszem. Egy paltinisi jogász konferencián azzal mulatatta a társaságot, hogy ő világéletében utált tanulni, és hogy nem szerette az egyetemet. Nem arrólvolt szó, hogy rossz jegyei voltak, hanem ő utál miden tanulást,egyetemet. Látjátok emberek,igy kell az Európai Parlamentbe jutni.

  26. új széköly

    Szerintem jogos a felháborodás, de azért meg kell adni minden infót, hogy tudjon lépni…most úgy tűnik, megkaptad az infókat…a térfeleden a labda…mi csinálsz???
    Mert, ha hétfőn kimennek a szerelők és felszerelik a magyar táblákat, akkor le a kalappal előtted és kérhetik a kétkedők a bocsánatot!!
    De, ha ez nem lesz meg még a jövő hónapban sem – általad- , akkor hajlok arra, hogy amiket mondanak, irnak az emberek, az nem kizárolagosan hazugság!!
    Lássuk, mi lesz????

  27. Nagy István

    Nem lehetünk annyira naivak, hogy azt higgyük, hogy a fenntartóval szembe menetelés eszébe juthat egy bukaresti hivatalnoknak, vagy beosztottjainak.
    Ők a fenntartó, a ROMÁN NEMZETI ÁLLAM kormánya szolgalelkű kávézói.
    Mert így túl lehet élni a négy, nyolc, …, nyugdíjig akárhány évig tartó Dâmboviţa parti létet.
    Ezt várja tőlük a párt elöljáró hada is, mert az ők köreit és nyugalmát sem illik zavarni, ha már a Nép Palotája és a Kormánypalota hűsébe juttatták őket.

  28. gobepista

    Van pofátok kedves Markó urat szivatni? Nem féltek legalább a befolyásos rokon hatalmától? Nincs ideje szegénynek ilyen “piti kis ügyekkel” foglalkozni… Szétszakad abban, hogy az EP-ben megfigyelősködnie kell, meg még itthon is szét kell néznie néha, ne mondhassák, hogy potyára veszi fel azt a “kis” fizut, amivel honorálják innen-onnan (talán ő is kap még a Communitas Allapítványtól is valami módon juttatást…!???) áldásos tevékenységét.
    Azon se csodálkoznék, ha még a fizut se tudná személyesen felvenni temérdek ügyes-bajos dolgai közepette… :) :) :)
    Hiába na, az élethez sok ész kell…., no meg egy kis szerencse, egy kis befolyás sem árt………..
    De mindenképpen több szerencséd legyen, mint eszed!!! :) :) :)

  29. Karesz

    Nem kapcsolodik ehez a témához de ide tartozik hogy két évvel ezelőtt Vásárhelyen ősszevontak tőbb magyar osztályt magyarán megszűntettek , mire a szűlők nekimentek példátlan huszárrohammal az egész iskolának és rendszernek ugy hogy őrőm volt nézni.Sajtó ,tv rádió nem mutatta nem is akart tudni rola senki csak a Népujság irt egy cikket rola.Mikor az UDMR-t kérték fel segiteni akkor mindenki piszkálta a kőrmét és senki az uját sem mozditotta.Egy szenátor úr aki ma valamilyen miniszter vagy valami hasonló , tanuk előtt mondta el ,ez nem vicc :- a pi…ba , nem b…hatjuk el ilyen hűlyességel a szocdemekkel a hangulatot pont most.-eddig a szószerinti idézet.Hogy akkor pont miért nem lehetett azt nem mondta de én sejtem s talán őnők is.S ha valaki komolyan veszi ezek után is hogy ők azért vannak ott hogy nekünk is jó legyen az vessen magára.

  30. reader

    Közben meg Hantzékat kirúgták, s lehet, nem si teljesen legálisan, tehát a munkatörvénykönyv betartásával… Lehet vizsgálódni.

  31. sl

    Itt most csend van … Marko ur kivarja mig a vihar elul a bilibe, a blogbejegyzes eltunik a tobbi melle es mehet tovabb a pezsgofurdos buli.

  32. lq

    http://www.dri.gov.ro/index.html?page=cpresa_45

  33. andi

    ezt levélben kaptam az unokatesómtól, vajon ilyesmire van szüksége?

    Ma tortent egy erosen emlitesre melto sztori: Cim: “Lesz-e magyar jovo Kolozsvaron?” “Megcsinaljuk!” Helyszin: Filologia. Magyar es neprajz tanszek, A szarny, I. emelet. Modszer: resztvevo megfigyeles. Szoval az ugy volt, hogy egy magyar pofa megcsinalt egy halom magyar feliratos tablat, es azt ujsagirok es az ellenseg kisereteben felrakosgatta azokra a helyekre, ahova mar reg feltehettek volna. Nagy herce-hurca volt minden esetre. A pofa csak futkoraszott, mint egy orult, es a tobbiek utana szintugy. Latnod kellett volna.

  34. M.Zoli

    Karesz! Ez egy olyan helyzet (iskolabezárás) ami nem biztos, hogy csak a magyarságra érvényes, ezért kockázatos az rmdsz-nek felvállalni és ügyet csinálni belőle. Az rmdsz-nek nem sok kicsi csatát kéne vállalni és nyerni, hanem egy párat, amely jól ki van választva. Pl. alkotmánymódosítás (nemzetállam, hivatalos nyelvek), oktatás (egyházi oktatási intézmények állami támogatása, a történelem oktatás magyarellenességének felszámolása, földrajz magyarul oktatás), decentralizáció és önrendelkezés, illetve minden eddig elért eredmény garanciákkal való biztosítása (hogy ne konjunktúra függő legyen az aktuális helyzet, hanem alkotmányosan garantált).

  35. Karesz

    T.C.M.Zoli
    Igazat adok Őnnek részben és tisztelem a véleményét.Ami az én álláspontomat illeti az talán azért más mert nekem kiskoromban azt verték fejembe hogy az adott szó az szent.A baj hogy nem tudom onnan kiverni még akkor sem ha ma olyan világban élünk ahol -polytical correct-koncepciokkal tele a világ. Lehet hogy nem tudok adaptálodni és szelekcios áldozat leszek a fajommal együtt. Akkor hogy milyen világ lessz nem tudom de nem is akarok benne lenni. , de addig ha nekem valaki valamit megigér azt én elszámoltatom bárkivel mert én betartom amit igérek és itt nincs alkú.Persze hogy naiv vagyok meg idealista vagy valami más,de tehetek arrol hogy nem megy másképpen?
    Ha ebben az országban 1 szál román nemzetiségü gyerek miatt iskolát tartanak fent tanárokkal együtt de ugyanakkor 18 magyar gyereket ugyanott nem lehet mert nem kifizetödő az gazemberség még akkor is ha a törvény igy irja. A Harmadik Birodalomban is voltak törvények és törvénytisztelő állampolgárok és voltak Magyarországon is.Ma a történelem hogy hova teszi őket azt tudjuk.Minket hova fog tenni ha untermenschen szerepet vállalunk? Bűnt követsz el akkor is ha elhalgatod és nem tudom ki hogy van vele de nekem ez nem megy.Nem tudom elfogadni hogy nemzetünk érdekeit elkotyavetyéltessük politikai kompromiszumokkal.16 esztendő elég kell legyen minden kétkedőnek hogy itt a többség nem fog soha minket elfogadni egyenrangú állampolgárnak ez tuti.A puszta létűnk zavarja őket. Lehetsz miniszter ,szenátor csak egy bozgor vagy nekik.Vannak kivételek is de kevesen vannak és nem is mernek kiállni miattunk mikor látják hogy mi se állunk ki magunkért.Lehet másképpen is.Ha nem hiszed nézd meg a zsidoságot.Féltékenyen vigyáznak minden jogukra és nem tolerálnak semmi olyat ami sértené őket.Tanulni lehetne tőllük az biztos.Képzeld el ha ma bezárnál egy zsidó iskolát Romániába.Az biztos hogy nem türnék el és nem is probálná senki megtenni mert respektust vagy félelmet de mindenesetre tiszteletet parancsolnak határozotságukkal.Persze mi kis nép vagyunk , igen ,de nem a mennyiség a fontos hanem a kiállás.Szolgalelkű ember kutyája is behuzott farokkal jár.
    Amit mondtam azért mondom mert igy hiszem de lehet tévedek.
    Kőszönőm Zoltán hogy serkentesz mert legalább elmondjuk magunknak és hátha tanulunk is belőle.
    “A nehéz legyőzése könnyűvel indul.
    A nagy megtevése kicsinnyel indul.
    A nehézség az ég allatt
    a könnyűn alapszik,
    s a nagyság az ég alatt
    a kicsinyből gyarapszik.”
    (Lao-Ce)
    Tisztelettel

  36. Spectator

    Kedves Karesz!

    Analfabéta vagy és bőrfejű. A kettő együtt veszélyes.

  37. Karesz

    Spectator “neked” meg hét kerek esztendő hiányzik.Ha veszélyesnek tartasz tartsd távol magad. Ha viccnek szántad akkor rendben , nincs harag. Addig is Tisztelettel.

  38. M.Zoli

    Karesz, bocs, nem ismerem pontosan a vásárhelyi iskolabezárás történetét illetve körülményeit.
    Nyilván, és is úgy gondolom, hogy igazságtalanság a 18:1-hez elv. De ezt nem MVásárhelyen kell megvitatni, hanem a parlamentben,a hol azt a diszkr. törvényt hozták. Én általában a jelenségről (iskolabezárás) írtam, hogy ez nem mindig etnikai ügy. Pl. Csíkban is szűnt meg iskola nemrég, illetve összevontak kettőt.
    A zsidósággal kapcsolatos megjegyzés teljesen jogos és mértékadó. Pl. emlékszem amikor Tom Lantos Tamás amerikai képviselő azért emelte fel szavát, hogy a Palesztin hatóságot addig ne támogassa egyetlen kormány sem, amíg a történelemkönyveik hamis információkkal vannak tele. Egyébként is példaképünk lehet a zsidóság, hogy annyi évszázadon keresztül megmaradtak, hagyományaik megtartották.