Köszönet

mindazoknak, akik információkkal láttak el az elmúlt napokban, különösen Hantz Péternek, Kovács Lehelnek és Egyed Emesének. A közleményünk eljutott mindehová, és ebben a magyar nyelvű sajtónak is nagy szerepe volt – sajnos a román sajtó nem vette át kellő mértékben… De ami a legfontosabb: beindult egy folyamat, aminek a kiváltásában a közleménynek is része volt. És az RMDSZ is kifejtette álláspontját. Alátámasztom ugyanakkor Kelemen Hunor véleményét: minden bizonnyal igaz az is, hogy ennek itt nincs még vége.

Egy személyes megjegyzés
Furcsa, hogy még ilyen helyzetben is, amikor közös dolgaink felismerésében végre össze tud fogni Hantz Péter és az RMDSZ – még ha a módszerekben nagyon sokszor nem is értünk egyet – akadnak kibicek, beszólók, fröcskölők. Lehet utálni az RMDSZ-t, lehet utálni Markó Attilát, lehet aprópénzre váltani cselekedeteket. Ilyenkor azonban, amikor egy cél összehoz egymáshoz nem túl közel álló embereket, csoportokat – egy egész közösséget, akkor önkéntelenül felteszem a kérdést: ezek a beszólók hová tartoznak?……

24 válasz: “Köszönet”

  1. Fodor

    Itt jozan kritikak is voltak, de ugy latom ezt sem tudja On szo nelkulhagyni, sajnos, mert On mindenkifolotti. Itt tobb tiz ember fogalmazott meg allaspontot, On mindenkit hulyenek nez, ha mas velemenyen van mint On?

  2. sl

    Bejegyzes amibe SL felfedi hovatartozasat :

    Igen, en SL kibicelo, beszolo valamint frocskolo vagyok es tovabbra is varom a feleletet : hogy lehetseges hogy az on altal vezetett “Etnikumközi Kapcsolatok Hivatal” honlapja, nevezetesen a http://www.dri.gov.ro csak angolul es romanul tud ?

    Es nem utalom az RMDSZ-t, RMDSZ szavazo vagyok es mint szavazo vannak elvarasaim es igenis jogom van szamon kerni.

    A sajto nyilatkozat egy lepes volt [kar hogy nem te szamoltal be rola], gratula es remelem egyszer csak vege lesz …

  3. Adminisztrátor

    Mindenkinek:
    a kifakadásom kapcsán, kinek nem inge, ne vegye magára, de akinek inge, az öltözködjön.

    A hivatal honlapja román és angol nyelvű, mert ez a kormányhivatal honlapja, nem az RMDSZ-é, és nem is az enyém. Sajnos. A gazdasági minisztérium honlapja nem lesz magyar csak azért, mert Winkler Gyula miniszter. Sajnos. A távközlési sem lesz magyar, mert épp Nagy Zsolt miniszter. Sajnos. A külügyminisztérium honlapja ilyen alapon annyi nyelven kéne fusson, ahány országgal nekünk diplomáciai kapcsolatunk van. A hivatalé meg mind a 20 kisebbség nyelvén. A logika tehát valahol hibádzik. Ettől függetlenül a kritika nem jogos bár, de érthető. Éppen ezért a hivatal minden jelentős eseményéről külön szoktuk tájékoztatni a magyar közvéleményt. Lásd pl. Nagy Zsolt minisztériumi hírlevelét.

    Nem számoltam be a nyilatkozatomról, mert beszámolt a sajtó. Kiküldtük, lehozták. Beszéltem róla Hantz Péterrel is, meg is köszönte. Most olvasom az RMDSZ Operatív Tanácsának közleményét. Jó lépés. A közös célokért lehet közösen cselekedni. Ez a fontos. Csak ez.

  4. Karesz

    Nem utálon sem Önt sem az RMDSZ-t de néha igen azt amit tesznek vagy nem tesznek.Semmi olyant nem várok el csak azt amit 16 éve igérnek.Nehéz közösségben szerepet vállalni és együtt jár vele a megmérettetés.Ön bátor ember mert vállalja a nyilvánosságot akkor is ha nem igazán szereti a velejáró kritikát. Ha az elejétől vállata volna a felelős politikai elit a nyilvánosságot mint Ön akkor meglett volna a visszacsatolás ami a blogozással például kezd menni.Nem csak 4 évente valami nyálas izével beetetni a szerencsétlen romániai magyaraságot aztán ne halljuk a szátokat a következő menetig.Ne vegye a személye elleni támadásnak a kritikát mert a kritika a politikusnak megy és nyilván itt azért is kap a fenekére ami a társai bűne.Csak ők nem tárgyalnak senkivel mert ugye nem derogál.Ne bánkodjon mert tűzben edzik a jó acélt és csak nemesebb az aki megálja helyét a viharban.
    Amugy ki vagyok mit akarok megmondom: Ha baj van kiáltson ,bontsa ki a zászlot és meglátja hogy egy emberre számithat és Istenemre mondom én tudom mi a szamuráj etikett.Nem beszélhetek más nevében de azt hiszem nagyon sokan vagyunk többen mint hinné csak ne legyen becsapás hitegetés mert az árulás az borzalmas.Nemzetét soha nem a kisember árulta el hanem az akire rábizta sorsát és ez ma sincs másképpen.
    Figyeljen oda a fenti részre:
    ”Furcsa, hogy még ilyen helyzetben is, amikor közös dolgaink felismerésében végre össze tud fogni Hantz Péter és az RMDSZ”
    közös dolgaink felismerése…, Hantz Péter és az RMDSZ összefog… de ami től begerjedek az hogy végre.Ki nem engedte eddig? Az is eredmény ha már végre tesszünk is valamit?
    Minden tiszteletem Markó Attila magánembernek , a politikust azt kell csiszolni ,lehet menni is fog. EGYÜTT.

  5. M.Zoli

    Szerintem is -a fentiekhez hasonlóan- a visszacsatolás a lényeg. Ha a társadalom széles rétegei képesek lennének kifejezni a véleményüket az ügyekkel kapcsolatban, akkor mi sem lenne könnyebb mint kialakítani az ésszerű kompromisszumokat. Ez jót tenne a pártnak is, mert tudná, hogy a mögötte levők mit gondolnak. Az elégedetlenek, békétlenek aktivitása talán nagyobb szokott lenni és talán nagyobb is, de azért az egyik legnagyobb baj manapság mégiscsak a passzivitás és hitetlenség.

  6. sl

    Kedves Attila,

    Koszonom a valaszt. Vegulis ez az egyetlen valaszt amit adhatal. Es persze hogy tudnank errol meg sokat es termeketlenul vitazni. De nem fogunk. En viszont tovabbra is maradok azon az allasponton hogy egy politikus mutasson peldat. Jelen esteben a pelda az lenne ha mind a 19 nyelven szolna az a honlap. [vagy legalabb is egy resze].

  7. sl

    1125. Markó Attila, államtitkár / secretar de stat, Bukarest / Bucuresti, (2006-11-29 09:18:09)

    most emeltem meg a kalapom.

  8. Nagy István

    “… még ilyen helyzetben is …”
    Mert ingem, magamra veszem. 1989 december 28-a óta dolgozom az RMDSZ-ben a magyarságért. A nevem is vállalom. És a véleményem sem rejtem véka alá. Nos a helyzet azért (is) jö(hetet)t össze, mert az Etnikumközi Hivatal és vezetőjének politikai felettesei nem végezték el idejében a dolgukat. A táblakifüggesztés réges-rég be volt jelentve, komolyan kellett volna venni azt, és akkor most nem kellett volna kepkodni, én nem lenne miért megsértődni.

    “… akadnak … fröcskölők …”
    Kikérem magamnak! Vagy a nyálasok fröcskölésére gondolt? Mert akkor visszaszívom.

    “… összehoz egymáshoz nem túl közel álló embereket, csoportokat – egy egész közösséget …”
    Tényleg, a cél összehozta a másfél millió magyart? A hivatalos RMDSZ által eddig agyonútált BKB-val? És az RMDSZ-szel is?
    Attól, hogy Államtitkár Úr nagyot mond, még nem fordul ki tengelyéből a Föld!

    “… a beszólók hová tartoznak?”
    A beszólók belgák!

    “Az (Etnikumközi Kapcsolatok) Hivatal honlapja román és angol nyelvű, mert ez a kormányhivatal honlapja, nem az RMDSZ-é, és nem is az enyém.”
    Ezt eddig nem tudtam?! Köszönöm, hogy hülyének néznek!
    És kik özött kapcsol a Hivatal? A románok és az angolok között? Vagy a románok és a romániai nemzeti közösségek között?
    Ha az utóbbi kérdésre igen a válasz, akkor Államtitkár Úr szereptévesztésben űzi hivatalát!

    “Most olvasom az RMDSZ Operatív Tanácsának közleményét. Jó lépés. A közös célokért lehet közösen cselekedni. Ez a fontos. Csak ez.”
    Valóban! Közös célért lehet közösen cselekedni. Markó Attila és az Operatív Tanács. Ez fontos. Csak ez.

  9. M.Zoli

    A honlap kérdésében én is szurkolok, és remélem az előrelépést.

  10. Alfer

    Le a kalappal Hantz Péter és Kovács Lehel előtt, akiknek nem kis kockázattal, állásuk és kenyerük árán, sikerült kiugratniuk azt a nyúlat a bokorból, amit az RMDSZ is és magyar kollégáik is éveken kereszrtül hagytak nyugodtan aludni. Még olyaniok is voltak a BBTE-n akik “altatódalt” daloltak nyuszi módjára. Hát legalább most a kongreszus előtt legyen kemény az RMDSZ és tisztségviselői, hiszen semmi törvénytelent nem kértek és tettek azok, akiket most ország-.világ szégyenére kirugtak.

  11. Spectator

    Kedves Hozzászólók!

    Valóban nem érdemes ide írni.
    Inkább a Nagy Zsolt és/vagy a Kelemen Hunor blogját ajánlom, ha a témában akartok maradni.

  12. új széköly

    hahóóóó…még itt vagy???

  13. Metoikosz

    Kedves Spectator,

    valóban így van. Hiányolom a hozzászólásaid az említett bloggokon:-)
    És Gáspárik blogjába is lehet írni…

    üdv Metoikosz

  14. Felhők alól is...

    nos,

    akkor nincs vagy világhálós kacsolat, vagy számítógép … vagy túl nagy még mindig a köd az eső ellenére

  15. Nagy István

    Kellemes karácsonyt ÁLLAMTITKÁR ÚR!

  16. Mefibóset

    a karácsony az karácsony, a blog az pedig blog

  17. Nagy István

    Lenne, ha lenne …… Markó Attila, áLlAmTiTkÁr.

  18. Karesz

    Te aztán jól beszartál haver de ne add fel csak így tovább úgyse kíváncsi rád senki.

  19. gabor

    …varni kell egy csooppet, mert most eppen aval vannak elfoglalva a “ki”valasztottak, hogy hova is “doljenek”, bujjanak, simmmmuljanak, nehogy lemaradjanak, vagy esetleg eloszedjek a rejtegetett dolgaikat.
    …es aki azt allitja hogy nem igy van, az teved!

  20. Nagy István

    Lassan egy hónapja nem jártam itt, de most láttam, hogy éppen két hónapja, hogy a bloggazda is benézett a vackába.
    Nagyon el lehet foglalva:
    - parlamenti vakáció, pihen a kormány és hátországa is
    - jön az aradi kongresszus, sok a munka, meg kell dolgozni az ott szavazókat,
    - ki kell(ene) símítani az auba menő MENŐ-MANÓ ösvényét, és még sorolhatnám.

  21. hezzáíró

    eccer vót egy blog
    bogos és bódog
    de mire jó ha nincs
    szemembe kacsincs

    heába es kaccsintanál
    szemöd semmit nem tanál
    e blogon ami eccer vót
    régös régön már meghót

    ejsze csak viccel velünk
    e blog írója, mesterünk
    mingyá’ mingyá’ izen esment
    ha csak vizitába nem ment

    gyere vissza vizitábúl
    - közéleti írka-firka -
    nem iszunk mi mosdótálból
    néma blogra nem kattint a
    nyájas-kegyes olvasó

    (foytatása majd a blog írójától remélhetőleg)

    idvezlettel

    hezzáíró

  22. oh.nem

    eus pálya eus út
    képviselő megunt úr,
    kampány erre kampány arra
    a blog azért blog maradna
    ha valóban az is lenne
    s közönyt hozzá nem keverne
    semmi-betü üzenettel
    ujjbegyes-tenyeres nettel
    hogy ide semmit ne írjon a gazda
    elindul attól még a mazda?
    ja hogy a márkája nem az
    mindegy …..

    e blogot akár ki is lehet törölni
    s nem kell itten tovább zsörtölődni
    ha meg nem akkor írni kéne
    hogy megszürküljön felhő kéke

    megkéküljön szürke vihar
    lasasn minden blog így kihal..
    szegén szegén ártalmatlan
    de mindenki beleharaphat
    senki meg nem védi
    senki sem félti
    s eccer mégis élt itt
    valaha még ígért is..

    idv.

    oh.nem?

  23. oh.nem

    http://ttt.egologo.transindex.ro/ ..ez a blog is lóg a világ-hálón ?

  24. totoka

    Látok itt ilyet meg olyat hát kedves barátaim én sem vagyok megelégedve mindennel söt sokban nem értek egyet az Rmdsz csucsgondolkodásával de azzal hogy itt szídtok egy olyan embert aki talán majd tud segíteni a változásokon nem mentek semmire. Én azt mondom hogy ha érdekel a sorsunk nem alternativákban kell gondolkodni hanem a meglévő átszabására, ami nem fog soha szájhadakozzással létrejönni. Ha nem tetszik valami nevén kell nevezni én 7 éve csinálom több kevés sikerrel de a siker mindig ujabb eröt ad. Tehát adott a lehetöség mindenkinek hogy tegyen valamit mert a beszólások ugy sem visznek semmire.