Egyveleg

* Ha minden jól megy, ma új kormányt szavaz a parlament. Becslések szerint jó bőven meglesz a többség, ami indulásnak jó ugyan, de több mint másfél év hátralévő kormányzásra aligha. Nem vagyok túl optimista ebből a szempontból, hisz a liberális pártban sincs teljes hurrá-hangulat. Csalódottak, akik még felemelhetik a hangjukat a jövőben:
- Norica Nicolai – ő több tárcánál is szóba került, végül semmit sem kapott, ismereteim szerint zokon is vette,
- Radu Stroe – szerintem nagyon számított a szállítási tárcára,
- Puiu Hasotti – nem igazán dobog a szíve a sok fiatal új miniszterért (Adomnitei, Chiuariu),
- Victor Dobre – közigazgatási államtitkárként bizonyított, ezért nem alaptalanul lehetett volna a belügyi tárca várományosa.
Ha az új kormány kibír legalább egy fél évet, akkor talán a többit is túléli…

* Az új kormány megszavazásával együtt a nacionalista retorika is keményen felerősödni látszik. Az a Konzervatív Párt például, amely eddig azért nem támadta a miniszterelnököt, mert partnere volt a Basescu elleni meccsben, most vesztenivaló híján nem szavazza meg az új Tariceanu-kabinetet, mert az RMDSZ “túl fontos” tárcákat kapott. Ez rögtön meglátszik az Antena1 és Antena3 csatornák hangvételében.

* A decemberi sikertelen lombikbaba-próbálkozást kiheverve, tegnap újabb embriókat ültettek be a feleségemnek. Most várunk. Reménykedünk. Idegeskedünk… Ehhez talán ómen lehet az is, hogy ugyancsak tegnap volt két éve annak, hogy meghalt II. János Pál pápa. Nem katolikusként is úgy látom, hogy ez az ember rendkívül mély pozitív nyomokat hagyott a vallás- és világtörténelemben.

2 válasz: “Egyveleg”

  1. Nagy István

    A csalódottak átmehetnek Stolojanhoz, de aligha teszik.

    A nacionalista retorika politikacsináló szerepétől a PD eddig se óvta az eremdéeszt, és a romániai magyarságot.

    “Az a Konzervatív Párt például, amely eddig azért nem támadta a miniszterelnököt, mert partnere volt a Basescu elleni meccsben, most vesztenivaló híján nem szavazza meg az új Tariceanu-kabinetet”

    A jelek szerint ez a prófécia nem jött be.

    A babáért szurkolok, bár Neki az idegeskedés már ebben a kezdeti stádiumban sem válik javára.

  2. Adminisztrátor

    A prófécia ettől még állja a helyét, hisz a kisebbségi frakció 18 tagja a kormány mellett szavazott, a függetlenek között is sokan voltak, akik megszavazták (kivéve a PLD-s függetleneket, akik nem voltak a teremben). Ez persze nem jelenti még azt, hogy egyetlen konzervatív sem szavazott a kormány mellett…