Fogjuk meg és vigyétek…

Hirtelen ez a közmondás jutott eszembe, amikor kedvenc államfőnk megint iszonyatos győzelmet aratott a nyugdíjtörvény kapcsán. Lehet, hogy nem is a győzelem a hatalmas, hanem a parlament ennyire trutyi.

Hüledeztem, amikor nyolcvan embert Roberta Alma százhetvennek számolt… Ismét hüledeztem, amikor úgy döntöttek, hogy nem szavazzák újra… És már meg se lepődtem, csak legyintettem, amikor leszavazták a vizsgálóbizottság létrehozását. Nem ismerem én annál jobban Édler Andrást, de én is azt tettem volna a minap: ha bármilyen kérdésben bárminemű gyanú felmerül, akkor a legkézenfekvőbb dolog tisztázni azt. Akinek nincs vaj a fején, annak veszteni valója sincs egy kivizsgálás esetén…

És még valami: ha a kormánynak megvan a parlamenti többsége, akkor miért félt egy megismételt szavazástól? Nem szeretnék arra gondolni, hogy jöhet még olyan kormány, amelyik ugyanígy izmozva a 80=170 matematikával, pillanatok alatt lesöpör mondjuk minden kisebbségi oktatási vagy nyelvhasználati rendelkezést.

Tulajdonképpen nekem az a nagy problémám, hogy dolgozunk, verekedünk, zsarolunk, legtöbbször jelentős áttörést érve el, és ezt nem mondjuk el elég hangosan. Hogy a koalícióban kézzel-lábbal, pofozkodva kiharcoljuk, hogy ne nyúljanak a kisnyugdíjakhoz. Hogy kézzel-lábbal, pofozkodva harcolunk, hogy januártól legalább egy kicsit menjenek felfelé a fizetések. Hogy kézzel-lábbal, asztalt verve kiabálunk, hogy ne legyen több megszorító intézkedés. Hogy kézzel-lábbal, üvöltve követeljük, hogy eltöröljék a minimál-adót, hogy a kormány vállaljon felelősséget a tanügyi törvényért, ha már nem képes a szavát tartani és fegyelmezni a szenátusi PDL-frakciót. És érdekes, hogy el is érjük ezeket. Csak senki nem veszi észre, mert a sok munkánk közepette valaki más aratja le a babérokat…

Mit vesztettünk volna, ha a mi szavazataink eredményeképpen újraszavazzák a nyugdítörvényt? Mit vesztettünk volna, ha megszavazzuk a vizsgálóbizottságot? Kiderült a tegnap délután, hogy az égvilágon semmit. Mert az államfő egy ál-okot fabrikálva emelt fővel lép ki ebből a parlamenti patthelyzetből. És utólag senki nem fogja azt mondani, hogy az egész parlamenti szórakozást a PDL forrófejű, tapasztalatlan, következményeit át nem gondoló újoncai kreálták, hisz ugyanúgy szavaztunk mi is… Minden harcunk hiábavaló, ha nem tudjuk az eredményt sajátunkként felmutatni.

Az államfő néhány hónappal ezelőtt az egyik legvehemensebb támadója volt a nyugdíjrendszernek, a tegnap este viszont az ország legtöbb nyugdíjasa pillanatok alatt ezt elfelejtette. Még az ellenzék vezéreinek is a torkára fagyott a replika, különösen azután, hogy már az alkotmánybíróság döntése sem kedvezett számukra. És erre mit csinál Basescu? Mennybe megy. Érdemtelenül, munka nélkül. És mit mondunk mi erre? Hogy a mi javaslatunk volt a 63 éves női nyugdíkorhatár, csak nem fogadta el a koalíció. IGEN, TÉNYLEG A MIÉNK VOLT!! DE AZ ELNÖKÉ MARADT…

14 válasz: “Fogjuk meg és vigyétek…”

  1. Nagy Viktor

    Üdvözöllek.

    Örömmel láttam a neved az egologo-n, s közben elszármazott lokálpátriótaként megfogalmazódott bennem a kérdés:
    -Vajon te is Olaszteleki vagy?

  2. Nagy István

    “Jöhet még olyan kormány, amelyik ugyanígy izmozva a 80=170 matematikával, pillanatok alatt lesöpör mondjuk minden kisebbségi oktatási vagy nyelvhasználati rendelkezést.”
    Jöhet!
    Jöhet, mert a mögöttünk hagyott 20 évből 17-et az RMDSZ NEM a képviseltnek mondott közösségre koncentrált, hanem a szervezetre, és annak elöljáróit próbálta meg minél tartalmasabb húsosfazékhoz juttatni.
    Lassan beérik munkája gyümölcse. kovács Lászlótól tanulhatták, hogy merjünk kicsik lenni. Bár az Igaz Szó főszerkesztője, Markó Béla korábbi főnöke is ebben az eszmerendszerben nevelte munkatársait.

    Nincsenek learatandó babérok, Attila!
    Az RMDSZ etnikai gyülekezet. Akkor törődjön az etnikumával. De ezt NEM teszi.
    Váltogatott koalíciós partnerei koncentráljanak az államra. Ebben legyen segítségére, de ne akarja megváltani – márpedig ezt teszi, erről szól a fenti negyedik bekezdés is – de ellenükre nem fog sikerülni.
    Egyébiránt az RMDSZ-nek a liberálisokkal végzett kormányzása az egyik oka a sok közül annak, hogy most ott tart a román állam, ahol.

    A mostani ágytársban személyesen ismerek olyat, aki funkcionális analfabéta, de az állam tíz emberének egyike, és nem ő az egyetlen. Ezt nem tudni nem hiba, bűn. De ennek terhe mellett lehet csodálkozni. Aki megérdemli, azt ezek lehúzzák a tőzeglápba.

    A nagybetűs zárómondat tanulsága: az RMDSZ-nek nincs nagyformátumú politikusa. Egy sem! Székvadászai vannak.
    Ennek pedig a romániai magyarság issza a levét.
    Meddig?

  3. figyelő

    Elnézést, de a képviselőház elnökét Roberta Anastase-nak hívják, és nem “Alma”-nak. Szeretjük, nem szeretjük, az egy dolog, de intelligens ember akkor sem csúfolkodik mások nevével.
    Más. Ez a Markó Attila, Markó Bélának (az RMDSZ elnökének) a fia, vagy valami közeli rokona???

  4. Kelemen Attila

    @ figyelő – Egy ember nevével igenis lehet csúfolkodni, ha annak van kreatív üzenet tartalma. Másrészt meg teljesen irreleváns az, hogy a két Markó rokoni kapcsolatban van-e.

  5. mf

    hát ezért lett volna jobb egy trutymó, semmihez nem értő balfasz az elnöki székbe. hogy legalább a szart ne kavarja… a mai felállásban semmi értelme annak, hogy külön elnök és miniszterelnök van, egyre megy minden, egyik szar, a másik kaka… de úgy látszik ez trendi manapság, hogy a hatalmi ágakat egy párt alá söprik be, mint ahogy a szomszédban is megtörtént.

    és csúfolkodni márpedig kell, főleg ha valaki ennyire kiérdemli…

  6. hektor

    figyelő: szánalmas vagy!

  7. Szőke

    @figyelő – a Képvislőház elnökét Roberta Alma ANASTASE-nak hívják ! (http://www.cdep.ro/pls/parlam/structura.ch) Szerintem ha nem vagy eléggé informált, akkor nézz utána vagy hallgass.

  8. István

    A 63 éves nyugdíjkorhatár egy demagóg ostobaság. Ne haragudj..tényleg az. Európában már eldöntötték, hogy az egyenlő jogokhoz egyenlő kötelezettségek is járnak. Tehát akkor mindenkinek egységes kellene legyen a nyugdíjkorhatár.

    Most persze azt fogod mondani, hogy a nőknek nehezebb, mivel gyereket szülnek és nevelnek. így igaz, de van szülési fizetett szülési szabadság. A férfiaknak igaz nincs ilyen. Emellett tény, hogy a nők 5-10 évvel többet élnek mint a férfiak…minden szülés mellett.

    Mégis mi volt a hivatalos indok (a demagógia mellett persze) amiért a 63 éves határ

  9. István

    …mellett szavaztatok? (elnézést, véletlenül küldtem el az első felét a hozzászólásnak)

  10. Attila

    Istvánnak: a 63 éves korhatár javaslata azért volt indokolt, mert mi nem egylépcsős nyugdíjkorhatár-kiegyenlítést képzeltünk el. Magyarán: előbb utóbb valóban szükség lesz az azonos nyugdíjkorhatárra, de ezt Európa összes állama csak fokozatosan vezette be, és vannak olyan országok, ahol még folyamatban van. Miért durrantanánk mi be egyből? A végső határidő amúgy is 2030, ha nem csal a memóriám

  11. figyelő

    @ Szőke
    A képviselőház elnöke valóban így van bejegyezve az anyakönyvben, (eddig nem tudtam!) de ezt a nevét nem használja. A híradásokban sem mondják/írják, és én sem vagyok köteles tudni másnak a nem használt nevét.

    @Kelemen Attila
    1) Nagyon téved, kedves Uram. Senkinek a nevével nem lehet csúfolkodni, ha „van kreatív üzenete”, ha nincs. Azt javasolom, hogy érdeklődjön egy kicsit jobban utána, nehogy kellemetlen meglepetések érjék valaki részéről, aki nem díjazza a „kreatív üzenetét”.
    2) Magának lehet “irreleváns”, de nekem egyáltalán nem az. A civilizált világban ugyanis nem divat politikai pártot családi vállalkozássá váltóztatni. Ott ugyanis ez nagyon de nagyon lényeges (releváns) dolognak számít.
    Ez csak a Ceauşescu, Fidel Castro, Kim Ir Szen, Kim Dzong Il, és persze az Ön felfogásában számít (hat) lényegtelennek.

  12. M. Attila

    Figyelőnek, de nem csak: minden kételyt eloszlatandó, valószínűsíthető némi rokonság Markó Bélával, de semmiképpen nem egy pontosan beazonosítható, különösen nem olyan, amilyen Figyelő számára egy “na ugye megmondtam” reakciót válthatna ki :) . Némely olaszteleki falubeli “forrás” szerint – amúgy ezek a a “források” a legmegbízhatóbbak – valahol a 13-ad rangú unokatestvéri viszony lehetséges, és az sem Markó ágon (Olaszteleken Márkó), hanem Markó Béla édesanyja ágán van közünk egymáshoz. Hogy a kép még tisztább legyen, saját közeli rokonságomban is van jelenleg is élő olyan házasság, amely két nem rokon Márkó között köttetett.

  13. figyelő

    @M. Attila
    Köszönöm a választ.

  14. István

    Attila, bevallom, hogy nem ismerem a többi tagállam nyugdíkorhatárát, de ha mindenki egyenlő jogokban és kötelezettségekben, akkor nem látom értelmét annak, hogy mért ne léptethetnénk életbe itt és most az egyenlő nyugdíkorhatárt. Vagy most is egyenelőek vagyunk, de 2030-ra még egyenlőbbek leszünk?