SZKT

Politikai szempontból “frappánsként” értékelem a legutóbbi – március 18-i – SZKT és SZET együttes ülését. Frappáns volt, mert szerintem az RMDSZ kezdi hozni az 1995-1996-os formáját. Nem mintha az utóbbi 8 évben bármilyen kifogásom lenne az RMDSZ szereplésével szemben: az 1996-2000 közötti koalícióban is, a 2000-2004 közötti parlamenti támogatás időszakában is, és a mostani koalícióban is az RMDSZ következetes volt saját programjának fokozatos megvalósításában. De a közvélemény szemében valahogy megkopott az a régi “harcos” RMDSZ-kép. Az emberek szeretik a harcos politikusokat, ezt bizonyítja a forróbb fejűek Szász-Csapó-Gazda imádata is. Az emberek szeretik, ha valaki jól megaszondja. Nem nagyon értik ám ők, hogy miképpen is zajlik a politika a fővárosban. Nyomatjuk a médiában, hogy így egyezség, meg úgy parlamenti matematika. De ezt az emberek többsége nem érti. És nem is várja el senki tőlük, hogy megértsék. Viszont ha néha valaki megaszondja nekik, akkor az jót tesz a hangulatnak. Akkor már jobban csúszik a pálinka is…
Ezért gondolom azt, hogy jól teszi az RMDSZ, ha visszatér a megaszondós kedve, hisz láttuk, hogy felkapták a fejüket Markó Béla kézdivásárhelyi beszéde után. Ezt elmondtam az SZKT-n is: ez az RMDSZ ugyanaz az RMDSZ, mint 10 évvel ezelőtt, csak közben a közvélemény – a nép, az istenadta nép – elfelejtette az RMDSZ akkori hangját. Jó ha erre időnként emlékeztetjük, úgy, ahogy arra is, hogy nem vagyunk másak, mint 5, 10, 15 évvel ezelőtt.
Ezért üdvözlöm ezt az új-régi RMDSZ-t.
Amúgy hadd invitáljam meg az olvasókat – ide, vagy a szerkesztők jóvoltából akár a transindexre is – egy nyilvános csevegésre: jól tette-e Markó Béla, hogy kemény hangot ütött meg Kézdivásárhelyen, és mi vezethette erre?

Na. Nana……
Közben Olteanu házelnök lett.
PRM-segítséggel.
Erre még visszatérünk……..

10 válasz: “SZKT”

  1. kefiret

    Frappáns? hmm…szerintem nem volt az. inkább a remegő léc hatása érződött.

  2. Adminisztrátor

    az is lehet, de kinek remeg a léc??…….

  3. kefiret

    Mindenképpen azoknak akik több órán át képesek voltak ugyanazt a témát, ugyanabból a szemszögböl tárgyalni. Miért, kinek remeghetne még a léc? Lentről későre érik el. :)

  4. Sándor

    Kedves Attila,
    az egyszeru emberek csak kritizalnak, de szegeny tudatlanok nem is igazan ertik, hogy mi tortenik a fovarosban, hisz ott megy a kemeny politizalas.
    Hogy van a politologusokkal? Ugyebar ok azert valamennyit csak konyitanak ahhoz, hogyan is mukodnek a dolgok odalent.
    Csak alakulok, mint politologus, de azert Bakk Miklos, ugye ert hozza, nem, ? Vagy ot is tudatlannak tartod?

  5. Adminisztrátor

    Nem csoportosítom a társadalmat tudatlanok és tudorok szerint. Bakk Miklós “ért hozzá”, nyilván. De én azokról beszéltem, akik híradások alapján egy napi kemény munka után a ház előtti padon politizálnak. Ettől ők még nem válnak tudatlanokká, csak mást látnak. Nekük is érezni kell, hogy a politikai matematika útvesztőiben nem lettünk puhányabbak.

  6. mezei krisztina nelli

    Szerintem jól tette. Majdnem minden elhangzott beszédet elolvastam aznap, és azt hiszem, ez volt az egyik legjobb. A szöveg szintjén jól, hatásosan felépített beszéd, a gondolatiság szintjén pedig ez a “radikálisabb” hang szerintem ez már régen hiányzott az RMDSZ-ből. De azért szerintem ezzel is nagyon csínján kell bánni, mert a bukaresti sakkjátszma láthatja kárát. Lehet-e a kettő között egyensúlyt tartani?

  7. gabor


    igen sok mindent szertnék megiirni, kérdezni, mesélni. Jó lenne tudni ki vezeti az oldalt -ki iirja meg a szöveget?

  8. Adminisztrátor

    Gábornak: Magát a blogot csakis kizárólag én irom, Markó Attila. A hozzászólásokban megjelenő “adminisztrátor” is én vagyok. Saját szövegeimért minden felelősséget vállalok, vélelmezem, hogy a hozzászólók is a maguk szövegeiért. Ennek tükrében mindenki – gábor is – nyugodtan írhat, kérdezhet, mesélhet.

  9. gábor

    Értékelendõ, a saját szöveg, -ugye, “itt lentrõl”, a tudatlanok perspektivájából, úgy tünik, hogy, “ott fent” nincs ilyesmire idõ, ezért a látszatot megtartva, egy “bizalmas-tehetséges nagyratörekvõnek” adja fontos küldetés-ként, a párt érdekeit szolgáló házifeladat-ként. Mit tehetnénk mi, akik bámuljuk a TV-t és elhisszük amit látunk, mert ilyeneket is látunk, sõt csak ilyeneket látunk. De ez jó -nem? -mert ha az ilyeket is elhisszük, akkor bármit elhihetünk, vezérelhetõek vagyunk, nagyszerû!
    …na, megnyugtató, hogy ebben az esetben egy tisztességes, magát vállaló, politikussal cseveghetünk! Ön politikus, RMDSZ politikus? Mindig kiváncsi voltam, hogy a politikusok magukra szavaznak-e, adott esetben és az urnazárás után illetlen-e arrol érdeklõdni kire/mire bízta jövõjét? Én megkockáztatom: kire szavazna e blog vezetõje, Markó Attila, ha persze lenne rá lehetõsege/vagy van?/, Vasárnap?

  10. Adminisztrátor

    Nagyon szívesen válaszolnék is a kérdésre, de sajnos nincs válaszom. Ugyanis a magyarországi kampány nem rólam szólt, nem nekem szólt. Semmilyen oldalról. Amúgy is már késő, hisz ma már hétfő. Na és még az sem elhanyagolandó, hogy nincs magyar állampolgárságom. Én úgy vagyok ezzel, hogy nekem akkor a legjobb, ha Magyarországnak jó. Ezt meg a magyar választópolgárok opciója befolyásolja. Nekem itt van dolgom, az itteniekért. Itt egyáltalán nem mindegy nekem, hogy mi történik.