Amint azt megígértem,

itt van a nagyromániás “költemény”:

TÖRVÉNY
a nemzeti kisebbségek jogállásáról

Románia Parlamentje elfogadja a következő törvényt:

1. cikk – A nemzeti kisebbségekhez tartózó személyek, a törvény értelmében, ugyanazokkal a jogokkal, szabadságjogokkal és kötelezettségekkel rendelkeznek, mint a többségi román lakosság.

2. cikk – A nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek számára tilos az etnikai alapú szeparatizmus és a területi szeparatizmus iránti igényük kinyilvánitása, követelése, támogatása vagy más ilyenirányú tevékenység.

3. cikk – A nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek kötelessége tisztelni a román nyelvet, a románok vallását, történelmét, kultúráját és hagyományait.

4. cikk – (1) A nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek, a kölcsönösség elve alapján, ugyanazokkal a jogokkal rendelkeznek, mint a romániai nemzeti kisebbségek anyaországaiban élő románok.
(2) Hatályát veszti bármely jelen törvénnyel ellentétes előírás, kivételt képeznek a Románia Alkotmányában foglaltak.
(3) Hatályát veszti a 86/1945. számú törvény a nemzetiségek jogállásáról.

5. cikk – Jelen törvény értelmében, nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek Romániában az albánok, arabok, örmények, bulgárok, csángók, csehek, kínaiak, horvátok, zsidók, németek, görögök, olaszok, lipovánok, makedonok, lengyelek, oroszok, rutének, szerbek, székelyek, szlovákok, tatárok, törökök, cigányok, ukránok, magyarok.

6. cikk – A magyar kisebbség, számbelileg második legnagyobb nemzeti kisebbség, nem élvez különleges jogállást.

7. cikk – (1) A jelen törvény 2., 3. és 4. cikkében előírtak benemtartása kihágásnak számít és 10.000 lejes (RON) pénzbírsággal büntetendő.
(2) A kihágásokat a rendőrök és csendőrök állapítják meg.

Ezt a törvényt a Szenátus, a …..-i ülésén, Románia Alkotmánya 76. cikkelyének (2) bekezdésében foglalt előírások betartásával fogadta el.

3 válasz: “Amint azt megígértem,”

  1. Juniwm

    Hat kivaltsagossa nem tesz ellenben masodrenduve igen, azzal, hogy jogainkat mas orszagbeli roman kisebbsegek jogaival teszi egyenlove, elfelejtik, hogy mi nem utolag jottunk ide minket itt talalt a masfel evszazada megalakulo roman allam, es hogy a nagy egyesulesnek mondott 1918-i esemenyekkor igertek valamit mint az jo keleti szokas reven sohasem tartatott be.

  2. Adminisztrátor

    Valóban, a gyulafehérvári nyilatkozat ilyen jellegű passzusait nagyon sokan elfelejtik emlegetni. Szomorúbb az, hogy egy ilyen jellegű mentalitás túlmegy a nagyromániás kereteken, sőt: még a kormánykoalíció némelyik képviselőjének az agyában is hasonló a kép…

  3. Schwartz

    Attila, te nagyvonalu voltál a “némelyik” jelzővel…
    bár az nem jelent számszerüséget :-)