Magamba roskadva…

Részletek egy imaginárius díjkiosztásról:
“Köszönöm a barátaimnak, hogy támogattak, köszönöm anyámnak, aki nélkül most sehol sem lennék.
Köszönöm a román parlament jogi, emberjogi és oktatási bizottságának, hogy 9 hónap keserű és teljesen fölösleges vajúdás után most meg kíván táltosodni, és egyetlen nap alatt akarja véglegesíteni a kisebbségi törvényről szóló jelentést. És köszönöm, hogy utána a redkívüli ülésszakon még meg is akarja szavazni. És éppen ezért köszönöm ugyancsak a parlamentnek, hogy oly csodásan keresztülhúzta szabadság-terveimet ezzel a nagy lendületével. Az idén is tök fölöslegesen próbáltam meg szabadságot tervezni, mint annyi éve már. Köszönöm a teljes családomnak, hogy megint morog egy kicsit, mert neki lehet fogni kicsomagolni…”

Milyen lehet a forgatókönyv?
Első variáns az, hogy minden tökéletesen működik: hétfőn este politikai egyezség születik a tervezet minden cikkelyéről, kedden egyetlen nap alatt hatszor annyi cikkelyt sikerül letárgyalni, mint eddig 9 hónap alatt összesen, szerdán reggelre kész a bizottsági jelentés, és csütörtök délutánig, a redkívüli ülésszak végéig a képviselőházban meglesz a végszavazás. — Valószínűsége véleményem szerint nulla.
Második variáns az, hogy valami ebben a folyamatban nem működik tökéletesen: -a) hétfőn este nem születik politikai egyezség, ebben az esetben minden további lépés elesik -b) van politikai egyezség, de nem sikerül kedd estig letárgyalni a bizottságokban -c) sikerül “ledarálni” kedden a bizottsági vitát (ez csakis az ellenzék kivonulása útján valósulhat meg), de a plénumban elkezdődik a csépelés. — Véleményem szerint a legvalószínűbb a b) variáns…

Egy válasz: “Magamba roskadva…”

  1. István

    Szabadság?? Ammegmi?