Fordulat?

Tisztelt Államtitkár úr!

A hazai sajtót böngészve bukkantam rá a Háromszék: Fordulat a Mikó ügyben cikkre. Nagyon örvendek, hogy a jó irányba tartanak a dolgok, s valahogy végre, véget ér az Önök meghurcolása is.

Isten segítse Önöket!

Tisztelettel:

Benkő Mihály
Marosvécs

Benkő Mihály Marosvécs református lelkésze, a múlt év folyamán több ízben beszéltünk egy ottani ingatlan visszaszolgáltatása kapcsán. Remélem, hogy nem haragszik meg majd rám, hogy közzétettem nekem címzett e-levelét… Csak példaként hoztam fel, hisz többen üzentek, hívtak telefonon a napokban, bíztatással és optimizmussal teli hangvétellel igyekezett mindenki jelezni, hogy végre mégis van igazság a földön.
Természetesen én magam is derűlátó vagyok. Ha a bíróság helyt adott a legfontosabb kifogásunknak, amely az egyház tulajdonjogának megerősítése által gyakorlatilag magát a bűncselekményt semmisíti meg, akkor tényleg nincs ok további aggodalomra. Ezt reméljük mi. Tény, hogy a buzău-i bírónő hatalmas bátorsága kellett ahhoz, hogy egy politikailag ennyire megspékelt ügyben már a per ilyen kezdeti szakaszában elfojtsa az ügyészek lendületét.
Ám továbbra is nyitott marad számos kérdés. Az első és legfontosabb: valóban követi-e felmentés a kifogás jóváhagyását? Bármennyire is minden jel erre mutat, nekem azonban ma is a fülemben csengenek a brassói DNA-főügyész 2010 decemberében elejtett szavai. Akkor láttuk ugyanis a vádemelés előtti fázisban a dossziék tartalmát, és akkor volt velünk először ügyvéd az eljárás 2007-es megkezdése óta. A főügyész az összes jogi és logikai érvelésünkre a végén már látható zavarát azzal mentette ki, hogy “engem nem érdekel, hogy önöknek igazuk volt, de törvényellesen jártak el”. Tehát véleménye szerint akkor is bűnösök vagyunk, ha netán helyesen döntöttünk. Egy ilyen logika mentén – persze ad absurdum – még akár a bíróság is gondolhatná ugyanezt…
Na de legyünk optimisták, a bírónő nem fogja így látni, szépen felmentenek – és jön a következő kérdés. Mi jön utána? Vélelmezhető, hogy amennyiben a DNA ragaszkodni fog a játékszeréhez, és természetesen erre a Kövesi-Țuluș-Morar csúcs felől is (de nem csak…) megkapja az áldást, akkor meg fogja támadni a felmentő ítéletet. Ebben az esetben folyik tovább a per, további tárgyalások, további érvelések következnek, ugyanakkor további ideg, pénz, idő, energia, magánélet, stb lesz az ára.
Minden bizonnyal sokan vannak a tárgyalóterem velünk szembeni oldalán és azok mögött, akiknek ez is hatalmas nyereség lesz…

Egy válasz: “Fordulat?”

  1. Szkeptikus

    Kafka élt, Kafka él és Kafka élni fog.
    Tehát e logika alapján nekem is az az érzésem, hogy (SAJNOS) a per menni fog tovább.
    Szorítok, hogy ne legyen igazunk.